01-12-2015 |

Engelli Sağlık Raporundan Ücret Alınamaz!

Engelli sağlık kurulu raporlarından ücret alınır mı, ücret alınmayacaksa hangi kalemden karşılanır, engelliyim diye başvuran kişilerin beyanlarına göre mi işlem yapılır, engelli olduklarını belgelendirmeleri gerekir mi, itiraz edilen raporların ücretlendirmeleri ne şekilde olur ?

Konu ile ilgili Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 15.07.2014 tarihli ve 5409.567 sayılı yazısında;

Engellilik haklarından faydalanmak üzere talep edilen sağlık kurulu raporlarında %1 dahi olsa engel oranının belirlenmiş olması halinde ücret talep edilmemesi gerekmektedir.

Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin “Özürlü sağlık kurulu raporuna itiraz” başlıklı 10’uncu maddesinde;

(1) Özürlü sağlık kurulu raporuna; özürlü, velisi veya vasisi veyahut raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir. İlgililer itiraz dilekçesi ve ilk özürlü sağlık kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurur. İl sağlık müdürlüğünce, özürlü sağlık kurulu raporu alacak kişi en yakın farklı bir özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir. İtiraz edilen özürlü sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen özürlü sağlık kurulu raporundaki kararlar aynı yönde ise özürlü sağlık kurulu raporu kesinleşir.

(2) Özürlü sağlık kurulu raporlarının farklı olması durumunda, Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan hakem hastanelerden, kişinin ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, kişi yeniden muayene edilmesi ve özürlü sağlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il sağlık müdürlüğü kanalıyla gönderilir. Hakem hastanenin özürlü sağlık kurulunca verilen kararı kesindir.”

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

Kamu Sağlık Hizmetleri Satış Tarifesi Usul ve Esasları’nın; Sağlık Kurulu Raporlarının Ücretlendirilmesi başlıklı 6’ncı bölümünde;

c) 08.02.2002 tarih ve 24665 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 28.01.2002 tarihli ve 2002/3654 Sayılı Kararnamenin Eki Kararda; Gaziler, şehit ve gazi dul ve yetimleri, engelliler, öğrenciler ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki kişiler 08.01.2002 tarihli Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Finansal Analiz Daire Başkanlığı Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı tkhk.finansalanaliz@saglik.gov.tr ve 4736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaf tutulmuştur.

Anılan Karar hükmü kapsamında yer alan kimselerin Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporuna istinaden geri ödeme kurumlarınca ödenmeyen kısmı için sağlık kuruluna esas yapılan muayene, tetkik, tahlil vb. işlemlerden ücret talep edilmemesi gerekmektedir. Yukarıdaki Bakanlar Kurulu Kararıyla istisna tutulan kişilere kanuni düzenlemelerden kaynaklanan haklardan yararlanmak amacıyla düzenlenecek Sağlık Kurulu Raporları için ücret talep edilmeyecek, bulundukları durumun gereğine uygun olmayan özel amaçla talep edilen raporlar için ücret alınacaktır.

Örneğin; … Engelliler tarafından talep edilen silah ruhsatı raporları gibi özel amaçlı raporlar için ücret talep edilecektir.

Engelli sağlık kurulu raporu için başvuran kişilere ‘Engelli Sağlık Kurulu Raporu Ücretlendirmesi Bilgilendirme ve Onam Formu’ (EK-4) nun imzalatılarak bilgilendirilmesi, engelli çıkmayanlardan (Engellilik oranı %1 dahi olsa engelli kabul edilecektir) rapor ücretinin tahsil edilmesi, tahsilatın yapılamaması halinde ise kamu alacaklarının tahsiline ilişkin mevzuat hükümleri kapsamında işlem yapılması gerekmektedir.

Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.

Kaynak: http://www.engellihaber.org/engelli-saglik-raporundan-ucret-alinamaz.html

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
İş Arayanlar

iş arayan 675 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Bugün

Muhammet H. T.
Fizyoterapist

Bugün

Feryal G. D.
Sınıf Öğretmeni

Dün

Beyza O.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni

Bugün

Minay K.
Özel Eğitim Öğretmeni

Dün

Duygu U.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

Kullanıcı Görüşleri...