25-01-2016 |

Engelli Raporları Neden Budanıyor?

Engellilerin haklarını koruyan birçok yasa mevcut. Ancak kurumlar mevcut yasaları farklı uygulayarak mağdur sayısını artırıyor. Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK), farklı uygulamalarıyla engelliyi mağdur ediyor. Doğal olarak mağdur olan engelliler dertlerine derman bulmak için soruyor. Bu köşeden yaşanan sıkıntıları defalarca gündeme taşıdım. Maalesef çile bitecek gibi değil. Konuyu tekrar işlemek farz oldu.

Türkiye’nin her yerinden emekli olmak isteyerek vergi indirim belgesi olmak zorunda olan engellilerden sayısız şikayet geliyor. Son olarak Adana’dan Kadir İlhan ve İstanbul’dan Erdal Gökçe’de vergi indirim belgesi almak için vergi dairesine yüzde 55 oranındaki raporu vermiş.Yaklaşık üç ay sonru bu oran yüzde 16’ya düşürülmüş. Eee, “Rapor oranlarımız neden düşürülüyor. Neden elimizdeki raporla emekli olamıyoruz? Diye dert yanıyor. Gelin hastanelerdeki rapor yolculuğuna birlikte çıkalım…

%40’I TUTTURMAK KOLAY DEĞİL...

Mevcut uygulamaya göre engelli haklarından yararlanmak için en az yüzde 40 rapor şart. Hiç raporu olmayan engelli tam teşekküllü hastaneye gidip belirtilen orandaki raporu alıp birinci ayağı geçiyor. Sıra Maliye ve SGK ayağında…Bu o kadar da basit değil. Raporu olmayan engelli, önce kurumundan çalıştığına dair belge alıp işyerinin bağlı olduğu vergi dairesine müraacat edecek. Oradan aldığı evraklarla hastaneye gidip sakatlık durumunu belirleyen rapor alacak. Hastane o raporu (elden vermiyor) vergi dairesine postalıyor.

Vergi dairesi de kendisine ulaşan aynı raporu Ankara Merkez Sağlık Kurulu’na gönderiyor. Sağlık kurulunda yeniden değerlendirilen raporlar oranları bir çırpıda budanarak yüzde 40’ın altına çekiliyor.Dolayısıyla “sakat” sayılmayan engelli vergi muafiyet belgesi alamadığı gibi emekli de olamıyor.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

BARAJI GEÇEMEYEN BOĞULUYOR

 

Elinde eski raporunu olan, SGK’ya gidiyor. Emekli olmak istediğini söylüyor. Yetkililer, “Vergi indirim belgen var mı” diyor. “Yok” cevabını alan yetkililer “Yasaya göre indirim belgesi şart” diyerek engelliyi vergi dairesine gönderiyor. Eski raporunu ibraz eden engelli sonucu bekliyor. Ne yazık ki Maliye’den gelen rapor budanarak oran düşürülüyor.

Özetle yüzde 40 barajının altında kalan engelli ne haklardan yararlanabiliyor; ne de erken emekli olabiliyor.Biz de, mağdur engelliler adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman Soylu’ya çağrıda bulunuyoruz: “Gelin, 2008 yılından önce işe başlayan

ve tüm şartları yerine getirip emekli olmak isteyen engelli vatandaşlarımızdan “vergi indirim belgesi” şartını kaldırın. Yaklaşık 350 bin kişi derin bir nefes alsın…Engelli raporları neden budanıyor?

NOT: Sağlık Kurulu rapor

Yönetmeliğine göre raporunda "sürekli" ibaresi olanlardan yeni rapor istenemez.Düşük gelen rapor oranı için il sağlık müdürlüğüne itiraz etme hakkınız var. Yine sonuç alamazsanız İstanbul 5'inci Vergi Mahkemesi'nin (Esas no: 2008/2166) budanan yüzde 38'lik raporu yüzde 50 olarak verdiği kararı ve Danıştay'ın (2010/ 2750) verdiği kararı emsal gösterip dava açıp hakkınızı alabilirsiniz.

Kaynak: http://www.millet.com.tr/engelli-raporlari-neden-budaniyor-yazisi-1282639

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İş mi Arıyorsunuz?

Mezun oldunuz, iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuzda çalışacak personele mi ihtiyacınız var?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.