09-12-2015 |

Engelli Öğretmenlik Bölümleri Birleştiriliyor

Yükseköğretim Kurulunda zihinsel, işitme, görme, çoklu engelliler ve üstün zekalılar öğretmenliği branşlarındaki lisans eğitimi programları ve bu alanlardaki mezunların istihdamında karşılaşılan sorunlar ile çözüm önerilerinin ele alındığı bir toplantı gerçekleştirildi. Üniversitelerde zihinsel engelliler, işitme engelliler, görme engelliler ve üstün yetenekliler öğretmenliği olarak ayrı ayrı verilen lisans eğitimlerinin birleştirilerek, özel eğitim öğretmenliği adı altında yeni bir lisans programı oluşturulması planlandı.

Engelli öğretmenlik bölümleri birleştiriliyor

Toplantıya; YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Safran, eğitim/eğitim bilimleri fakültelerinin özel eğitim bölümü başkanları ve ilgili anabilim dalı başkanları katıldı.

Mehmet Şişman'ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, fakülteler bünyesinde yer alan özel eğitim bölümü başlığı altındaki zihinsel, işitme, görme, çoklu engelliler ve üstün zekalılar/yetenekliler öğretmenliği alanlarında eğitim alan mezunların istihdamına ilişkin sorunlar, özel eğitim alanında ortaya çıkan yeni gelişmeler ile bunlara yönelik çözüm önerileri ele alındı.

Üniversitelerde zihinsel engelliler, işitme engelliler, görme engelliler ve üstün yetenekliler öğretmenliği olarak ayrı ayrı verilen lisans eğitimlerinin birleştirilerek, özel eğitim öğretmenliği adı altında yeni bir lisans programı oluşturulması planlandı.

Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmen atamalarına esas oluşturan 20.02.2014 tarihli Talim ve Terbiye Kurulu kararıyla yapılan yeni düzenlemeyle de uyumlu olarak Üniversitelerde zihinsel engelliler, işitme engelliler, görme engelliler ve üstün zekalılar/yetenekliler öğretmenliği olarak ayrı ayrı verilen lisans eğitimlerinin birleştirilerek, "özel eğitim öğretmenliği" adı altında yeni ve tek bir lisans programı oluşturulması önerildi.

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.

Ayrıca toplantıda, ilgili alanda eğitim kalitesini artırmak için özel eğitim öğretmenliği lisans programına YGS yerine LYS'ye göre ve eşit ağırlık / TM puanı ile öğrenci alınması, yeni oluşturulacak lisans programında okul ve kurumlarda yapılacak staj ve uygulamaların artırılması, isteyenlere yan alanda eğitim imkanı oluşturulması da önerildi.

PROF. DR. MEHMET ŞİŞMAN: "Üniversitelerde özel eğitim bölümü içindeki öğretmenlik programları tek çatı altında birleşecek"

YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, YÖK'te gerçekleştirilen "Özel Eğitim" toplantısında, alandaki sorunların ve çözüm önerilerinin ele alındığını belirtti.

Bu toplantı öncesinde, 25. Ulusal Özel Eğitim Kongresi çatısı altında bir ön çalışma da yapıldığını aktaran Şişman, ilgili paydaşların görüşlerini almak için özel eğitim öğretmenliği programı hazırlanması sürecine ilişkin olarak özel eğitim bölümlerinden hazırlık yapılmasının da istendiğini aktardı.

Şişman, MEB'in 2014'te Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarını değiştirdiğini ve zihin engelliler öğretmenliği, işitme engelliler öğretmenliği ve görme engelliler öğretmenliği mezunlarını "Özel Eğitim Öğretmeni" olarak atanmaya başladığını hatırlattı.

MEB'in, özel eğitim öğretmeni yetiştirilmesi süreciyle ilgili YÖK'ten yeniden yapılanma talep ettiğini aktaran Şişman, 17 devlet ve dört vakıf üniversitesinde zihin engelliler, üç devlet üniversitesinde işitme engelliler ve bir devlet üniversitesinde görme engelliler, bir devlet ve dört vakıf üniversitesinde de üstün zekalılar öğretmenliği lisans programı bulunduğunu belirtti. Şişman, bu lisans programlarının 18 devlet üniversitesi ve beş vakıf üniversitesi olmak üzere 23 özel eğitim bölümünde yürütüldüğüne işaret etti.

Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.

MEB'e ait son beş yılın rakamları incelendiğinde 2010-2011 öğretim yılından, 2014-2015 öğretim yılına kadar örgün eğitimdeki özel eğitim bölümü öğrenci sayısında yüzde 83.6'lık bir artış görüldüğüne dikkati çeken Şişman, "2014-2015 öğretim yılında ülkemizde örgün eğitim içinde toplam 259 bin 282 özel eğitim tanısı almış öğrenci olduğu ve 10 bin 596 öğretmenin özel eğitim okullarında görev yaptığı görülmektedir. Özel eğitim öğrenci sayısındaki artış aynı hızda devam ederse özel eğitim öğretmeni ihtiyacı da gittikçe artmaya devam edecektir" diye konuştu.

Bu kapsamda, özel eğitim alanı için yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu belirten Şişman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha nitelikli ve farklı yetersizlik alanları konusunda daha donanımlı öğretmenler yetiştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, Bakanlığın talebi doğrultusunda, üniversitelerde zihin engelliler, işitme engelliler, görme engelliler ve üstün zekalılar/yetenekliler öğretmenliği olarak ayrı ayrı verilen lisans eğitimlerini birleştirmeyi planlıyoruz. Bu öğretmenlik alanlarını, tek bir lisans programı çatısı altında toplayacak ve "özel eğitim öğretmenliği" adıyla yeni bir lisans programı oluşturmayı planlamaktayız.

Bölüm içinde branşlaşmayı, program içerisinde sağlamayı planlıyoruz. Özel eğitim öğretmenliğini tercih eden öğrenciler, ilk üç yıl genel olarak ortak dersler, son sınıfta ise tercihleri doğrultusunda alan seçmeli dersler alacak. Yani öğrenciler ortak dersleri aldıktan sonra istedikleri alanda uzmanlaşacak. Böylece, öğretmen adayımız, işitme, görme, zihinsel engelliler veya üstün yeteneklilerle ilgili olarak kendini geliştirebilecek, özel eğitim öğretmenliği programı, uluslararası literatürdeki gibi çekirdek müfredat program şeklinde olacak. Böylece, adaylar öğretmen olduğunda ister zihinsel engelli ister işitme ya da görme engelli olsun, bu öğrencilere nasıl eğitim vereceğini bilecek. Farklı bir engelli grubuyla karşılaştığında, sorun yaşamayacak. Öğretmen, farklı gruplar için öğretimi nasıl farklılaştıracağını öğrenecek. Bu şekilde, özel eğitim öğretmenliği konusunda Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen atama süreciyle de uyum sağlanacak."

Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.

Toplantıda bu kapsamda çalışmalar yaptıklarını anlatan Şişman, yeni oluşturulacak lisans programının genel çerçevesi belirlendikten sonra, kurulacak olan komisyon yardımıyla nihai müfredatın hazırlanacağını ve derslerin tanımlanacağını belirtti.

Şişman, "Oluşturulacak bu taslak program daha sonra, YÖK'te öğretmen yetiştirme çalışma grubuna sunulacak. Burada alınan tavsiye niteliğindeki kararlar, YÖK'ün ilgili kurullarına sunulacak. Eğer yeni program kabul edilirse, üniversitelerimize yazıyla göndererek uygulamaya geçeceğiz. YÖK olarak hedefimiz, 2016-2017 eğitim öğretim yılında yapılacak üniversiteye yerleştirme sınavı kılavuzunda özel eğitim öğretmenliği programının yer almasıdır. Okullarda, kaynaştırma eğitimi yaygınlaştığı için diğer öğretmenlik alanlarında okuyan öğrencilerimizin de özel eğitimle ilgili dersler alması, farkındalık ve beceriler kazanmaları için çalışma yapacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: http://www.memurlar.net/haber/551532/

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuzda çalışacak personele mi ihtiyacınız var?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.

Kurumunuzun ihtiyaç duyduğu tüm işlemler tek otomasyonda... Hem de ücretsiz!