18-06-2015 |

Engelli İndiriminden Bağ-Kurlular Yararlanabilir mi?

Engelli çocuğu olan bir anne veya baba çocukları vasıtasıyla vergi indiriminden yararlanabilir mi? Önce soruya bakalım hemen ardından buna cevap arayalım: “Ali Bey merhaba. 1981 doğumlu doğuştan beyin özürlü bir kızım var. Evladımın engel derecesi yüzde 92. Kızımın adına Özel Tüketim Vergisiz (ÖTV)  bir araç aldım. Evladımın maaş, bakım parası vs. hiçbir maddi kazanımı yok. Ben de Bağ-Kur emeklisiyim. Ama işyerimi çalıştırmaya devam ediyor ve her ay Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödüyorum. İş yerim için KDV, gelir vergisi ve stopaj da ödüyorum. Özürlüler merkezindeki uzmanlar Gelir Vergisi ödememem gerektiğini söylemişlerdi. Ancak vergi dairesine gittiğimizde olumsuz cevap verdiler. Benim Gelir Vergisinden muaf olduğum doğru mu? (Yaşar Güleryüz)”

 

KİMLER FAYDALANABİLİR?

 

Yaşar Bey, Bağ-Kur sigortalısı olarak ne iş yaptığınızı bilmiyorum. Ancak mevzuat gereği Bağ-Kurluların serbest meslek erbapları ile basit usulde vergilendirilenlerden tüccar ve ücretli durumuna girmeksizin, imalat, tamirat ve küçük sanat işleri ile uğraşanlar bu haktan faydalanabilir. Yani engellilik indiriminin;

 

- Engelli hizmet erbabı ile bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan hizmet erbabına (SSK ve Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışanlar),

 

- Engelli serbest meslek erbabı ile bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabına,

 

- Basit usulde vergilendirilenlerden, tüccar ve ücretli durumuna girmeksizin, imalat, tamirat ve küçük sanat işleri ile uğraşan (ilk madde ve yardımcı malzeme müşteriye ait olarak faaliyet gösteren marangoz, tamirci, terzi gibi) engellilere uygulanması gerekiyor.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.
 

Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen kişilerin bir dilekçe ve aşağıda belirttiğim belgelerle birlikte; Vergi Dairesi Başkanlığı olan illerde ilgili Grup Müdürlüğüne, Vergi Dairesi Başkanlığı olmayan illerde ise Gelir Müdürlüğüne, Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne, Vergi Dairesi bulunmayan ilçelerde ise Malmüdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor.

 

HANGİ EVRAKLAR GEREKİYOR?

 

Bahsettiğim dilekçe ekinde;

 

Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabının;

 

-Serbest meslek erbabının vergi kimlik numarasını veya T.C. kimlik numarasını gösteren belge,

 

- Engelli kişinin T.C. kimlik numarası,

 

-Engelli kişiye bakmakla yükümlü olunduğunu gösteren

SGK'dan alınacak "Müstahaklık Belgesi,

 

-İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği,  hastane yetkililerince "ASLI GİBİDİR" şerhi ile onaylanmış örneğini ibraz etmesi gerekiyor.

 

Bakmakla yükümlü olduğu kişi kavramı engelli kişinin tabi olduğu çalışma mevzuatı veya bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumunun mevzuatına göre bakmakla yükümlü sayılan anne, baba, eş, çocukları ve mahkeme kararı ile vasi tayin edilen kardeşin anlaşılması gerekiyor. Çocuklarda yaş sınırlaması bulunmuyor.

 

Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan;

-Hizmet erbabı, çalıştığı iş yerinden veya duruma göre kayıtlı olduğu sosyal güvenlik kuruluşundan alacağı belgeyi,

-Serbest meslek erbabı, engelli kişiye ait olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınacak “Müstahaklık Belgesini” bakmakla yükümlü olduğuna dair belge olarak ilgili vergi dairesi müdürlüğüne vermesi gerekiyor.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

NE KADAR YARARLANIR?

 

Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu’nca tespit edilen çalışma gücü kayıp oranının asgari;

-Yüzde 80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece,

-Yüzde 60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece,

-Yüzde 40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı üçüncü derece sakat sayılmakta ve sakatlık indirimi 2015 yılında;

*Birinci derece engellilik oranında 880 lira,

*İkinci derece engellilik oranında 440 lira,

*Üçüncü derece engellilik oranında 200 lira indirim uygulanıyor.

 

Yani yüzde 15 gelir vergisi diliminde bulunan yüzde 40-59 arası çalışma gücü kaybı olan bir engelli çalışan 200 x yüzde 15 hesabıyla ayda 30 lira eksik vergi tahakkukuyla 30 lira yararlanmış oluyor. Vergi dilimi yüzde 20'ye çıktığında aylık yararlanma tutarı da 200 X yüzde20 hesabıyla 40 lira oluyor.

 

1.derece bir engelli ise yüzde 15 vergi diliminde iken 880 X 15=132 lira faydalanmış oluyor.

 

Özürlü serbest meslek erbabı ile serbest meslek erbabının bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunması halinde hesaplanan sakatlık indiriminin yıllık tutarının, serbest meslek erbabının beyan edeceği serbest meslek kazancından düşülmesi suretiyle uygulanıyor.

İndirimden yararlanma hakkına sahip basit usulde vergilendirilen engellilere uygulanacak sakatlık indiriminin yıllık tutarının ise vergi tarhına esas kazançlarından indirilmesi gerekiyor. İndirim, beyan edilecek serbest meslek kazancı ve basit usûlde vergilenen kazanç tutarı ile sınırlı olup, kazancın yetersiz olması halinde sonraki yıla devredilmiyor.

Kaynak: http://www.millet.com.tr

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuzda çalışacak personele mi ihtiyacınız var?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi