22-06-2015 |

Engelli Aracında 'Sürücü Şerhi' Kalktı

17 Nisan 2015 tarihinde “29329 sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliği” yayımlandı. Engellilere ait araçların trafik tescil işlemlerinde artık yeni bir dönem başladı. Bundan böyle engelli aracını başkaları da kullanabilecek. Önceki yönetmelikte aracı sadece (sakatlığı yüzde 90’ın altında olan) engelli kullanabiliyordu. Artık o engel kaldırıldı. Ancak çoğu kişinin gelişmelerden haberdar değil. İsterseniz konunun daha iyi anlaşılabilmesi için soru- cevap şeklinde ilerleyelim.

 

- Organ nakli olanlar ve kronik hastalarda engelli aracı alıp yakınları kullanabilir mi?

 

Evet. Yeni yönetmeliğin Madde 7, ‘c’ bendine göre yüzde 90’ın altında olan “Herhangi bir engeli bulunmayan kişiler” yani organ nakli olanlar engelli aracı alabilecek, bu araçları yakınları da kullanabilecek.

 

- Engelli aracında sürücü kısıtlaması var mı?

 

Hayır. Yüzde 90 ve üzeri raporu olan kişilerde kısıtlama kaldırıldı. Artık engelli adına alınan araç alanların arabasını herkes kullanabilir. Ancak yurtdışından alınan araçlar için ‘üçüncü derece yakın’ sınırı devam ediyor.

 

- Özel tertibatlı aracı başkası kullanabilir mi?

 

Hem evet, hem hayır. ‘H sınıfı’ sürücü belgesi olan engellinin özel donanıma sahip araçlarını aracını kendisi ve aynı engeli bulunan ‘H sınıfı’ sürücü belgesine sahip kişiler kullanabiliyor. Ancak araçta “özel donanım” yoksa ve aynı zamanda otomatik vitesli ise, o aracı herkes kullanabiliyor. Ayrıca engelli aracına özel donanım takılırken aracın orijinalinde ve teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmamışsa, yani özel donanım ilaveten takılmışsa, bu araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilecek.

Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.
 

- Özel tertibatsız otomobil almak isteyen kişi ÖTV indiriminden faydalanabilir mi?

 

Evet. Sakatlığı yüzde 90'ın altında olanlar otomatik vitesli araçlar için ÖTV ödemezler.

 

- Engellilere ait taşıtlarda 5 yıllık süre dolmadan ÖTV'den faydalanılabilir mi?

Evet. Deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelir ve hurdaya çıkarılırsa yeni araç alabilir.

 

- Zihinsel engelliler için bir kısıtlama var mı?

 

Hayır. Sağlık kurulu raporu ve mahkemeden velayet belgesi olan zihinsel engelli yakını ÖTV-KDV indiriminden yararlanarak 1600 silindir hacmini aşmayan araç alabilir.

 

- Yurtdışından alınan araç başkasına satılıp vergiden muaf tutulur mu?

 

Hayır. İlgili yönetmeliğin ‘d’ bendine göre, engelliler tarafından ithal edilen aracı başka bir engelliye devri yapılırsa ya da kişinin ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar diğer vergiler değil, sadece gümrük vergisinden muaf tutulur. Ayrıca devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır.

 

Bugün, Babalar Günü. Engelli ve engelsiz tüm babaların gününü kutlarım.

'ENGELSİZ EĞİTİM'E 7 MİLYON TL DESTEK

Turkcell, “Engelsiz Eğitim Programı” projesiyle 2 yılda tam 10 bin engelli öğrencinin eğitimine ve nitelikli istihdama yönelik gelişimlerine destek olma sözü verdi. 80 okulda yürütülecek proje kapsamında engelli öğrencilerin özel eğitim aldıkları okullarda, meslek atölyeleri ve teknoloji sınıfları oluşturulacak. 7 milyon TL bütçe ayrılan proje İstanbul Beyoğlu Öğretmen Evi’nde 4 gün önce Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça tarafından imza altına alındı. Biz de, bugüne dek “Engel Tanımayanlar” başlığı altında engellilerin dünyasına katkıda bulunup yaşamlarına değer katarak yeni bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren yöneticileri tebrik ediyoruz.

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

Kaynak: http://www.millet.com.tr

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
İş Arayanlar

iş arayan 670 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Kader G.
Fizyoterapist

Dün

Minay K.
Özel Eğitim Öğretmeni

Dün

Muhammet H. T.
Fizyoterapist

Dün

Feryal G. D.
Sınıf Öğretmeni

2 gün önce

Serhat B.
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

Kullanıcı Görüşleri...

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın