11-06-2015 |

Engelli Ailelerine "Aşırı Koruyuculuk" Uyarısı

BALIKESİR (AA) - Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Danışmanı Filiz Aslantekin, "aşırı ilgisizliğin", görme engelli çocukların aile ve sosyal bağlarını zayıflatabildiğini, "aşırı koruyuculuğun" ise pısırık olmalarına yol açabileceğini söyledi.

Altıeylül Vefa Derneği ve Türkiye Görme Engelliler Derneği Balıkesir Şubesi, görme engelli çocukların ailelerine yönelik eğitim semineri gerçekleştirdi.

"Görme Engelli Öğrencilere Farkındalık Yaratma" başlıklı seminerde konuşan Aslantekin, görme engellilere de sağlıklı çocuklar gibi eğitim verilmesi gerektiğini anlattı.

Yanlış bilgilerle donatılan ailelerin çocuklarına da yanlış bilgiler aşıladığını vurgulayan Filiz Aslantekin, bunun ileride düzeltilmesi zor sonuçlar doğuracağını ifade etti.

Görme engellilerin yetiştirilmesinde iki önemli konuya dikkat edilmesi gerektiğine değinen Aslantekin, şöyle konuştu:

"Engelli çocukların yetiştirilmesinde benimsenmesi gereken iki temel özellik var. Birincisi, normal bir çocuğun nelere, hangi düzeyde ihtiyacı varsa, engelli çocuğun da aynı düzeyde ihtiyacı vardır. İkincisi, bir çocuk hangi yaşta, hangi becerileri öğrenebiliyorsa, görme engelli çocuklar da aynı yaşlarda aynı becerileri öğrenirler. Örneğin, geçmiş yıllarda görme engelli çocuklar için eğitim süresinin 6 yıl olması öngörülüyordu ama sonrasında normal çocuklarda 4 ya da 5 yıl ise görme engelli çocukların da aynı sürede öğrenebileceğinin farkına varılmış ve eğitim süresi değiştirilmiştir.

Aileler çocuklarına bazen çok koruyucu, bazen de aşırı ilgisiz davranıyor. Aşırı ilgisizlik herhalde kabullenmeme evresinde yaşanabiliyor. Bazı ailelerin çocuklarını reddetme gibi sorunlardan kaynaklanan ihmaller söz konusu olabilir. Bu da çocukların aile bağları ve sosyal ilişkilerinin zayıflamasına ve uyumsuz olmasına sebep olabilir. 'Aşırı koruyuculuk', çocukların zihinsel, ruhsal, fiziksel gelişimlerini engeller, özgüvenlerinin gelişmesini engeller. Çocuklar pısırık, hiçbir şey yapamaz ve özgüvensiz olur. Sonrasında kendi ayakları üzerinde duramayacak karakterde çocukların yetişmesine sebep olur."

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

Çocuğun, "dökersin", "elleme" ve "yapma" gibi uyarılarla kendi başına oyun oynamasının engellenmemesi gerektiğine işaret eden Filiz Aslantekin, bu durumun, onların "bağımsız hareket etme becerisinin gelişmemesine" yol açacağını da sözlerine ekledi.

Seminerde daha sonra Aslantekin, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kaynak: http://www.haberturk.com

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İş Arayanlar

iş arayan 615 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

2 gün önce

Ayşe A.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni

Bugün

Kevser Y.
Uzman Öğretici

Dün

Melike N. D.
Uzman Öğretici

Dün

Mehmet M.
Uzman Öğretici

Dün

Çağatay Y.
Psikolog

Kullanıcı Görüşleri...
Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.