30-03-2017 |

Düşünce Gücüyle Kolunu Çalıştırdı

Boyundan aşağısı felçli hasta, kolunu düşünce gücüyle kullanmaya başladı.

ABD’nin Ohio eyaletindeki Case Western Reserve Üniversitesi’nde geliştirilen deneysel bir teknoloji sayesinde dünyada ilk kez, tamamen felçli bir kişinin düşünce gücüyle kolunu yeniden çalıştırması mümkün oldu. Bisikletiyle bir kamyonun altında kaldıktan sonra boyundan aşağısı tamamen felç olan 53 yaşındaki Bill Kochevar bu teknoloji sayesinde artık kahve içebiliyor, çatalıyla patates püresi yiyebiliyor.

Kazadan sekiz yıl sonra ilk kez yardım almaksızın kendi başına kendisini besleyebiliyor. Kochevar’ın beynindeki motor kortekse yerleştirilen elektronik implant, beyninden gelen sinyalleri alıyor, bu sinyaller, bir bilgisayar tarafından çözüldükten sonra ön koluna yerleştirilen sensörlere iletiliyor, bu sensörler, kolundaki ve elindeki kasları harekete geçiriyor.

Britanya’nın Guardian gazetesine konuşan Kochevar, “Ne istediğimi düşünüyorum ve sistem benim için bunu gerçekleştiriyor” dedi. Şimdilik süreç biraz yavaş ilerliyor ancak bu çığır açıcı teknoloji geliştiğinde felçli hastalar için standart tedavi haline gelecek. Araştırmayı yürütenlerden Dr. Bolu Ajiboye, “Araştırmamız henüz başlangıç aşamalarında ama bu nöroprotez işlemi geliştikçe, felçli hastalar, kollarını daha isabetli kontrol edebilecek, kol ve el işlevlerini yeniden kazanacaklar, günlük işlerini yardımsız görebilecekler” dedi. Felçli hastalarda, işlevini yitiren kas ve sinirlerin elektriksel uyarımı daha önce de denenmişti ancak hastaların bu mekanizmayı harekete geçirmek için omuz silkmesi ya da başını oynatması gerekebiliyordu, Kochevar tamamen düşünce gücüyle kolunu hareket ettirebiliyor.

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr

Fotoğraflar

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi