01-06-2020 |

15 Haziranda Açılacak Rehabilitasyon Merkezleri için Uyulması Gereken Kurallar MEB Tarafından Yayınlandı

MASKE KULLANIMI, HİJYEN VE SOSYAL MESAFENİN KORUNMASI İLE İLGİLİ TEDBİRLERE EK OLARAK ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİNDE UYULACAK KURALLAR

Kurumlar Açılmadan Önce Uyulması Gereken Kurallar

1. Kurumlarca eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamadan en az 45 dk. öncesinde koronavirüs tedbirleri kapsamında binanın personel ve destek eğitimi alan bireyler tarafından kullanılan tüm bölümleri temizlenmeli, dezenfekte edilerek havalandırılmalıdır.

2. Kurumlarda görünür yerlere Covid-19 önlemleri ile ilgili bilgilendirici afişler (el yıkama, maske kullanımı, kurs içinde uyulması gereken kurallar vb.) asılmalıdır. Yönlendirme ve işaretlenmesi gereken alanlar tespit edilerek işaretleme yapılmalıdır.

3. Maske ve eldivenler için tıbbi atık kutuları temin edilmelidir. Kurum girişinde, lavabolarda ve uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulmalıdır.

4. Kurum yöneticileri, eğitim personeli ve diğer personelin bulunduğu birimler ile bireysel destek eğitim odaları ile engelli bireyler ve veli/misafirlerin kullanımına açık olan diğer

alanlar sosyal mesafe kurallarına uygun biçimde düzenlenmelidir.

5. Kurumlarda; her türlü eşya, araç ve gereçlerin özellikle elle sık temas edilen yüzeyleri su ve deterjanla yıkanmalı veya temizlik ürünü içeren solüsyon ile ıslatılmış bezle silinmeli,

sonrasında yarım saat (kuruyana ve koku çıkana kadar) havalandırılmalıdır.

6. Kurumlarda temassız dijital ateş ölçer, yeterli miktarda maske, kolonya, sıvı sabun, el antiseptiği ve dezenfektan malzemeleri bulundurulmalıdır.

7. Kurumlarda klima ve her türlü iklimlendirme sistemleri kullanılmamalı, kullanılması durumunda ise periyodik olarak dezenfekte edilmeli, filtreleri temizlenmeli veya

değiştirilmelidir.

8. Kurum bünyesinde bulunması halinde kantin, büfe vb. yerlerde maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyulmalı, buralarda tek kullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılmalıdır.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.
9. Eğitimlerden önce, kurumun genel temizliği (özellikle sınıflar ve tuvaletler) su ve deterjan kullanılarak yaptırılmalıdır. Kurumda sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, sıralar, masa yüzeyleri, merdiven tırabzanları gibi) temizliğine özellikle dikkat edilmelidir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Kurum tuvalet temizliği için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır. Çamaşır suyu ile temizlik yapılan alanlar mutlaka havalandırılmalıdır. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Pandemi Döneminde Halka Açık Alanların Temizlik ve Dezenfeksiyonu İlkelerine uyulmalıdır.

10. Kurumların tuvalet ve lavabolarında sıvı el sabunu, kağıt havlu bulundurulmalı ve bu bölümlerin temizliğinin periyodik olarak yapılması sağlanmalıdır. Tuvaletlerde kullanılan tüm sabunluklar ve kağıt havluluklar mümkünse fotoselli olmalıdır.

Kurumlar Açıldıktan Sonra Uyulması Gereken Kurallar

1. Kurum girişinde tüm personel, engelli birey ve ziyaretçiler için temassız dijital termometreyle ateş ölçümü yapılmalı, kuruma ateşi yüksek olanlar ile maskesiz kimse alınmamalı ve kurumda bulundukları sürece maske takmaları sağlanmalı, maske takmayanlar kurumdan çıkartılmalı, ateş ölçümü 4 saatte bir yapılmalı ateşi yüksek çıkan ve durumu riskli görülenler kuruma alınmadan sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.

2. Aile hasta ve hastalık belirtisi olan (Ateş, öksürük, burun akıntısı ve solunum güçlüğü vb) çocuğu kuruma getirmemelidir.

3. Kurumlar tarafından hizmet sundukları engelli bireylere ve ailelerine; alınacak tedbirler, kişisel hijyen, sosyal mesafe vb. konularda rehberlik edilmelidir.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.
4. Kurumlarda görevli rehber öğretmen/psikologlar engelli birey ve velilere maske kullanımı, kişisel hijyen, sosyal mesafe kurallarına uyulması konularında bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmalıdır.

5. Destek eğitim odaları her destek eğitimi sonrasında havalandırılmalı, materyaller, masa ve sandalyeler ile kullanılan diğer araç ve gereçler, ortak kullanıma sunulan tekerlekli sandalye gibi araçlar bireysel kullanım sonrası dezenfekte edilmesi sağlanmalıdır.

6. Bireysel eğitimlerde kullanılan oyun hamuru, parmak boyası, üfleme çubukları vb. materyaller her öğrenci için özel olmalıdır.

7. Bedensel engelli bireyler destek eğitim salonlarında kullanılan sedyelerde veya yataklarda tek kullanımlık rulo sedye örtüleri kullanılmalı, fizyoterapist temasının gerekli olduğu durumlarda siperlik, maske ve eldiven kullanılmalıdır.

8. Kurumlarda eğitim süresini bekleyen engelli birey ve velilerinin sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde düzenlenmiş alanlarda beklemeleri sağlanmalıdır.

9. Kurumlarda bulunması durumunda yemekhane, kütüphane, mescid, kantin vb. toplu kullanım alanları bireyler arasındaki mesafenin 1,5 metrenin altına düşmemesi kaydıyla sosyal mesafeye uygun düzenleme yapılmalıdır.

10. Kurumda eğitim personelinin bireysel veya grup eğitimi yaptığı odalar dışında da personelin çalıştığı oda/bölümlerde kişiler arası mesafenin 1,5 metrenin altına düşmeyecek şekilde hizmet sunulmalıdır.

11. Bu süreçte konferans salonları, spor salonları vb. toplu etkinliklerin yapıldığı mekânlar kullanılmamalıdır. Belirtilen alanların kullanılmasına ihtiyaç duyulması halinde sosyal mesafe kurallarına göre düzenleme yapılmalıdır.

12. Asansör kullanılması planlanan kurumlarda sosyal mesafe kurallarına uygun kullanım sağlanmalı (kapasiteye göre kişi sayısı sınırlandırılmalı) asansör giriş ve içerisinde yeni kullanım kurallarına ilişkin uyarılar yer almalıdır.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.
13. Servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizliği her servis öncesi ve sonrasında yapılmalı, servis taşıma kapasitesi ve araçlarda sosyal mesafe kuralları göz önüne alınarak planlanmalı, araç girişlerine el dezenfektanı yerleştirilmeli, servise binilirken personel tarafından ateş ölçümü yapılmalı, ateşi yüksek olanlar servise alınmamalı, seyahat süresince araç içerisinde şoför ve tüm yolcuların maske takmaları sağlanmalıdır.

14.Kurumlarda eğitim süreçlerine ilişkin alınacak tedbirlerden kurucu sorumludur. Denetimler sırasında kurallara uymadığı tespit edilen engelli birey, yönetici ve personele gereken cezai işlem uygulanır.

15. Kurumların tuvalet ve lavabolarında sıvı el sabunu, kağıt havlu bulundurulmalı ve bu bölümlerin temizliğinin periyodik olarak yapılması sağlanmalıdır. Tuvaletlerde kullanılan tüm sabunluklar ve kağıt havluluklar mümkünse fotoselli olmalıdır.

http://ookgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_06/01160020_7290462_ozel_egitim_ve_rehabilitasyon_merkezleri.pdf

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Eleman mı Arıyorsunuz?

Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.