Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

saat öğrenme analizi

merhaba siteye dün üye oldum.12 yaşında kaynaştırma olarak 5,sınıfa giden otistik oğluma saati öğretmek istiyorum.saat öğrenme analizinin doğrudan ve basamaklaştırılmışi yöntemine göre öğrenimini gönderirseniz beni çok mutlu etmiş olursunuz.oğluma saati öğretmekte zorlanıyorum.şimdiden teşekkürler.
05-05-2006
Hacer UĞURCAN
Büro Memuru
Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.
22 Yanıt
sanırım ilişkili niteliklerde küçük bir hata olmuş saatin yelkovanının 9 ve3 ün üzerinde olması çeyrek 6 nın üzerinde olması yarım olacsktı yanılmıyorsam saygılarımla.
11-12-2006
İsmet YILMAZ
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

Öncelikle bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.Önemli olan bilgilerimizi çevremizde yardıma ihtiyacı olan insanlarla paylaşabilmaktir.Gazili arkadaşım sana teşekkür ediyorum.
10-12-2006
Hüseyin DEMİR
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

bu soru ve cevaplarını daha yeni okudum. bende süleyman beye, hitap ve anlatım üslubuna katılmamakla beraber bunun öğretmen kontrolünde öğretilmesi taraftarıyım. çocuk otistik ve yanlış bir şekilde öğrenirse onu silmenin çok zor olduğunu hepimiz biliyoruz sanırım. yusuf bey özel eğitimci notlarından analiz ve günlük plan örneği yollamış. çok güzel ama hacer hanım bunu anlayabiliyormu bilmiyorum. sakın yanlış anlamayın ama basamaklar çok önemli. heleki otistiklerde dahada önemli. hacer hanım benim tavsiyem öğretmeninize danışın ve sürekli iletişimde olun.saygılar
07-12-2006
Selim YILDIZ
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

Burada bir veli eğitimcilerden yardım istemiş, bir eğitimci de kendi bilgileri ve tecrübesi sonucunda yardımcı olmaya çalışmış. Konuyu neden bu kadar dallandırıyorsunuzki? Yöntemin uygunluğu, öğretim işinin kime ait olduğu, hangi üniversitenin daha iyi olduğu ve daha bir sürü anlamsız konulara yönelmişsiniz. Bahsattiğim konular bu forum içerisinde anlamsız. Gerekli görüyorsanız yeni forum açın. teşekkürler...
28-11-2006
Koray YAVUZ
Özel Eğitim Öğretmeni

yusuf bey siz saat kavramı için bir bir öğretim süreci yazmışsınız ilişkili ve ilişkisiz niteliklerin belirlenmensi kavram öğretimi içindir.ayrıca öğretiminizde olumlu ve olumsuz örnekleri kullanmışsınız bunlar da kavram öğretimimdir.hanfendi size çocuğum saat kavramını bilmiyor demiyor saatin kaç olduğunu bilmiyor diyor.Bu da bir matematik becerisidir.doğrudan ya da basamaklandırılmış yönteme göre öğretilmeli.yANİ VELİYİ YANLIŞ YÖNLENDİRMİŞSİNİZ Kİ ZATEN BUNLARI VELİ YAPMAYACAK BİZ ÖĞRETMENLER YAPACAĞIZ BURDA DA BÜYÜYK BİR GAFLETE DÜŞMÜŞSÜNÜZ. (MAHMUT ORÇAN ÖĞRENCİ)
28-11-2006
Mahmut ORÇAN
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

Öncelikle Hacer hanıma böyle bir tepkide bulunmanızı anlayamadım.Bir annenin böyle bir bilgi talebinde bulunması gayet doğal.Ayrıca bizim bilinçli velilere ihtiyacımız olduğu kesin.Kaldı ki Yusuf beyin göndermiş olduğu analiz gayet açık.Bildiklerimizi paylaştıkça bu alanın ve çocukların daha çok ilerleyecekleri inancındayım.Yusuf beye de çok teşekkürler.Ayrıca özel eğitimde ailenin öğretim etkinliği içinde olması çok önemli bir etken.Saygılarımla
15-09-2006
Erdem GÜREL
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

Yusuf beyi tebrik ediyorum özel eğitimci olan arkadaşlar da bilirler ki eğitime ailelerin de katılması gerekli ve öğrencinin okul yaşamı dışında bu çok önemli hatta bununla ilgili çalışmalar da var Aile eğitim programları özel eğitim öğretmenleri tarafından yapılmalıdır ki bunun yapılası için ailenin çok istekli olması gereklidir burada hacer hanım çok istekli ancak bu öğretimin aşamaları bir uzman tarafından takip edilmeli gelişmelere göre proğram yönlendirilirse daha başarılı olunacağını düşünüyorum.
13-09-2006
Hanife OKTAY
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

sayın veli, verilen çalışmaya başlamadan önce bu kavram için önkoşul niteliğinde olan kavramları öncelikle öğrencinin bilmesi gerektiğini hatırlatmak istedim. akrep yelkovan ve ön koşul niteliğindeki diğer kavramlarla çalışmalarınıza başlarsanız süreç daha hızlı işleyecektir, başarılar diliyorum,
02-08-2006
İsmail TÜRKOĞLU
Özel Eğitim Öğretmeni

paylaşmak hem insanlık gereği hemde meslek gereğidir bence.bizler madem kendi bölümümüz için uğraşıyoruz.hep birilerini eleştirip yerimizde sayacağımza en azından birbirimize paylaşımlarda bulunalımki daha iyi olalım.unutmayalımki özel eğitimde birliktelik önemlidir.bizler birbirimize her zaman destek olmalıyız. saygılarımla
23-07-2006
Yusuf ÇELİK
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

Diğer arkadaşları bilemem ama bizim bu analizi kurumumuzda değerlendireceğimiz kesin. Keşke herkes Yusuf bey gibi bilgilerini paylaşmaya bu kadar açık olsa; ki bu alanda daha başarılı olabilelim. tekrar teşekkürler
20-07-2006
Belirtilmemiş

ali bey evet haklısınız velilere yardımcı olmalıyız ama burada iki üç sayfalık metinlerle degil onlara bu süreci nasıl öğretecegimizi sanırım öğrenmişsinizdir.Herhalde aile eğitiminde internet üzerinden iki üç sayfalık oturum basamağı oluşturulabilinecegini sizden öğreniyorum Ali bey ayrıce 'komegeneli' değil KOMMAGENE'olacak bilgilerinize
21-06-2006
Süleyman GÜRBÜZ
Özel Eğitim Öğretmeni

arkadaşalr burada bir yanlışlığı düzeltmek istiyorum.gazi üniversitesi özel eğitim bölümünden mezun oldum.eskişehirle alakam yoktur.saygılarımla
16-06-2006
Yusuf ÇELİK
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

yusuf arkadaşım gönderdiğin programı okurken daha ismini görmeden bu kesinlikle anadolu üniversitesi mezunu dedim ve doğru çıktı. bilgilerin için teşekkür ediyorum. bizede bu yakışırdı kendine iyi bak

 

 

22-05-2006
Yelda ŞEN
Özel Eğitim Öğretmeni

buradan tüm özel eğitimci arkadaşlara sesleniyorum.bizler birer eğitimciysek bilgiyi paylaşmayı,öneri vermeyi bilmeli ve uygulamalıyız.heryerde ve her zaman özel eğitimci olmayabilir.duyarlı olan tüm özel eğitimci arkadaşlarıma teşekür ederim.
21-05-2006
Yusuf ÇELİK
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

BEN DE BİR EĞİTİMCİ OLARAK SİZİ ESEFLE KINIYORUM BURADA BİR VELİ BİZDEN YARDIM İSTİYOR SİZ İSE ONU GERİ ÇEVİRİYORSUNUZ, HERSEY OKULDA ÖĞRENİLMEZ VE BİZ ÖĞRETMENLER VELİLERİMİZEDE YARDIMCI OLMALIYIZ. DEMEM O Kİ HER ŞEY PARA DEGİL SAYIN GÜRBÜZ BENİM KENDİ KANAATİM AMA YANLIS YOLADASINIZ.
20-05-2006
Ali KAYA
Özel Eğitim Uzmanı

size duyarlılığınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Söylediğiniz gibi her şey çocuklar için.gönderdiğiniz bilgilerin ışığı altında oğlumla bu problemimizi aşacağımıza inanıyorum,olmazsa özel eğitimcimizden yardım alıcam.tekrar teşekkürler.
10-05-2006
Hacer UĞURCAN
Büro Memuru

her şeyi öğretmenlere bıraksaydık benim çocuğum şu anda okuma yazma öğrenememiş olucaktı.her nekadar mesleğim öğretmen  değilsede bu konuda size katılmıyorum.
10-05-2006
Hacer UĞURCAN
Büro Memuru

güzel bir bilgi oldu bende teşekkür ediyorum..

 

10-05-2006
Gülcan YILMAZ
Özel Eğitim Öğretmeni

hacer hanım bu öğretimi size gönderiyorum ama bu uygulamayı bir özel eğitimcinin yapması çok uygun olur.sizin süreçte problem yaşayabilirsiniz.eğer çevrenizde bir özel eğitimci varsa öğretimi o yapsın ama siz yapacaksanız yukarıdaki öğretimi iyi okumanızı ve yanlışlık yapmammanızı isitorum.çünkü yapılan bir yanlışlık süreci daha kötüye götürebilir.ama sizin özel eğitim knusuna ilginiz ve yardım isteme arzunuzdan dolayı bu bilgileri gönderiyorum.inşalah muvaffak olursnuz.herşey çocuklar için.saygılarımla
09-05-2006
Yusuf ÇELİK
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

DERSE GİRİŞ:

Nihan, Bu gün seninle saat okuma çalışması yapacağız.

       Bu çalışmamız sırasında senden uymanı istediğim kurallar var. Çalışmamız sırasında; ayakların yerde sırtın sandalyeye yaslı, kolların bağlı ve sessizce bekleyeceksin. Ben bak dediğimde bakacak, göster dediğimde göstereceksin, söyle dediğimde söyleyeceksin.

      Bu kurallara uyarsan seninle teneffüste, kantinde çay içeceğiz.

      Kullandığım elim tarafındaki araç kutusunu öğrencimin önüne koyarım. Bak bunlar bizim çalışmamız sırasında kullanacağımız araçlarımız. Bak bakalım neler varmış diyerek öğrencinin araçları incelemesine izin veririm. Şimdi araçlarımızı kaldıralım biraz sonra bu araçlarla çalışacağız diyerek araçları kaldırırım.

      Bak burada panomuz var burada cepleri var panomuzun ceplerine resimli kartlarımızı asacağız derim.

      Evet. Nihan, bak burada da kayıt çizelgemiz var.Ben çalışmamız sırasında bu kayıt çizelgesine bakacağım ve araçlarımı çıkaracağım diyerek kayıt çizelgesini tanıtırım.Amaç kağıdını da kul(+) elim tarafındaki sandalyeye koyarım.

SUNU:

Öğrencinin uygun oturması çalışması betimlenerek pekiştirilir(Aferin kızıma ayakları yerde sırtı sandalyeye yaslı, kolları bağlı ve sessizce çalışıyor,Aferin kızıma elimdeki aracı çok güzel inceliyorsun harikasın sen).

            Öğrencimin kendi kendine konuşmasını görmezden gelirim ve kuralı hatırlatırım sessizce beklediğinde betimleyerek pekiştiririm. Öğrencim ;yerinden kalkar ve bittimi öğretmenim gideceğim derse hiç bir şey söylemeden öğrencime fiziksel müdahalede bulunarak  öğrencimi oturturum ve hemen aferin kızım çok güzel yerinde ayakların yerde ………. Oturuyorsun böyle çalışmaya devam edersen çalışmamızın sonunda seninle kantinde çay içebiliriz diyerek öğrencimi çalışmaya güdülerim.

Ö.A1:Nihan,  Önüne konulan analog saat maketleri gösterilip “Önündeki saat maketlerine bak tam saatin … olduğu saat maketini göster” denildiğinde saatin tam … olduğu saat maketini 4/6 düzeyinde gösterir.

            Öğretmen; Saatin tam 3 olduğu saat maketini eline alır. A… Bak bakalım Nihan, burada saat kaçmış acaba. Diyerek olumlu örneği inceletir. Aferin kızıma çok güzel elimdeki aracı inceledin diyerek pekiştiririm.

Sonra olumsuz örneği eline alarak A.. bak bakalım bu saat kaçmış acaba diyerek olumsuz örneği de inceletir.Aferin kızıma çok güzel bir şekilde elimdeki araçları inceliyorsun ve çok sessiz çalışıyorsun derim.

            Öğretmen olumlu örneği eline alır.A.. bak burada saatin uzun kolu 12 de(elimle işaret ederim) kısa kolu 3 te, saat tam 3 der.Olumsuz örneği eline alarak A.. bak burada saatin uzun kolu 12 de değil,kısa kolu da 3 ün üzerinde değil bu saat tam 3 değil diyerek sunumu yaparım.

Aferin Nihan çok güzel çalışıyorsun.Böyle çalışmaya devam edersen kantinden çay içmeyi hak edeceksin.

            Olumlu ve olumsuz örnekleri (saat maketlerini öğrencimin önüne koyarım. Evet Nihan aferin sana sen ayakların yerde, sırtın sandalyeye yaslı, kolların bağlı sessizce, çok güzel bekliyorsun derim ve Nihan şimdi sana bir soru soracağım bakalım bile bilecek misin? derim. Önündeki saat maketlerine bak saatin tam 3 olduğu saati göster derim.Öğrencim gösterirse Aferin Nihan sana sen saatin tam 3 olduğu saat maketini gösterdin çak bakalım derim ve öğrenciyle çak yaparım.Maketlerim yerlerini değiştirerek şimdi sana bir soru daha soracağım derim ve Önündeki saat maketlerine bak Önündeki saatlerden Hangi saat tam 3 değil göster.Derim.Öğrenci gösterirse betimleyerek pekiştiririm.

Öğrencim gösteremezse; saat maketlerini bak bakalım uzun kol kaçın üzerinde kısa kol kaçın üzerinde bu saat kaçmış acaba diyerek saatleri incelettikten sonra soruyu tekrar sorarım. Yine yanlış gösterirse sunumu tekrarlar tekrar sorarım.

            Diğer araç setleriyle de aynı şekilde sunum yapılır.Tüm araç setleriyle sunum yaptıktan sonra değerlendirmeye geçilir.

Değerlendirme:

Öğretimde kullanılan tam saatlerden farklı saatlerle değerlendirme yapılır.Öğrencinin önüne olumlu ve olumsuz örnekler konulur.Önündeki saatlerden saatin tam … olduğu saati göster denir.

Gösteremezse araçlar incelettirilerek soru tekrar sorulur yine yanlış tepki verirse değerlendirme araçlarıyla tekrar öğretim yapılır.

Gösterirse; Araçların yerleri değiştirilerek tekrar sorulur. 3 kez üst üste doğru tepki alındığında diğer araç setinin değerlendirmesine geçilir.

 

Ö.A2:Nihan, Önüne konulan analog saat resimli kartları gösterilip “önündeki resimli kartlara bak saatin tam… olduğu resimli kartı göster” denildiğinde saatin tam… olduğu resimli kartı 4/6 düzeyinde gösterir.

            Öğretmen; Saatin tam 4 olduğu saat resmini eline alır. A… Bak bakalım Nihan, burada saat kaçmış acaba. Diyerek olumlu örneği inceletir. Aferin kızıma çok güzel elimdeki aracı inceledin diyerek pekiştiririm.

Sonra olumsuz örneği eline alarak A.. bak bakalım bu saat kaçmış acaba diyerek olumsuz örneği de inceletir.Aferin kızıma çok güzel bir şekilde elimdeki araçları inceliyorsun ve çok sessiz çalışıyorsun derim.

            Öğretmen olumlu örneği eline alır.A.. bak burada saatin uzun kolu 12 de(elimle işaret ederim) kısa kolu 4 te, saat tam 4 der.Olumsuz örneği eline alarak A.. bak burada saatin uzun kolu 12 de değil,kısa kolu da 4 ün üzerinde değil bu saat tam 4 değil diyerek sunumu yaparım.

Aferin Nihan çok güzel çalışıyorsun. Böyle çalışmaya devam edersen kantinden çay içmeyi hak edeceksin.

            Olumlu ve olumsuz örnekleri (saat resimli kartlarını) öğrencimin önüne koyarım. Evet Nihan aferin sana sen ayakların yerde, sırtın sandalyeye yaslı, kolların bağlı sessizce, çok güzel bekliyorsun derim ve Nihan şimdi sana bir soru soracağım bakalım bile bilecek misin? derim. Önündeki saat resimli kartlarına bak saatin tam 4 olduğu saati göster derim.Öğrencim gösterirse Aferin Nihan sana sen saatin tam 4 olduğu saat maketini gösterdin çak bakalım derim ve öğrenciyle çak yaparım.Maketlerin yerlerini değiştirerek şimdi sana bir soru daha soracağım derim ve Önündeki saat resimli kartlarına bak Önündeki saat resimli kartlarından;Hangi saat tam 4 değil göster.Derim.Öğrenci gösterirse betimleyerek pekiştiririm.

Öğrencim gösteremezse; (saat resimli kartlarını) bak bakalım uzun kol kaçın üzerinde kısa kol kaçın üzerinde bu saat kaçmış acaba diyerek saatleri incelettikten sonra soruyu tekrar sorarım. Yine yanlış gösterirse sunumu tekrarlar tekrar sorarım.

Resimli kartların panoya asılması ve astırılması;

Öğrencim olum ve olumsuz örnekleri doğru olarak gösterdikten sonra;Olumlu örneği elime alarak bak Nihan ben saatin tam 4olduğu resimli kartı alıyorum ve panomuzun bu tarafına asıyorum derim ve asarım.Olumsuz örneği elime alırım,bu saat tam 4 değil tam 4 olmayan saati de panomuzun diğer tarafına asıyorum derim ve asarım.

Diğer araç setleriyle de sunum yaptıktan sonra olumlu ve olumsuz örnekleri öğrencime sorarım. Tam saati tam saatin altına tam olmayan saati de tam olmayan saatin altına astırırım. Öğrencim panoya asmada tereddüt yaşarsa bu saat tam kaç panomuzda ki saatlerden hangisi tam … o zaman nereye asacaksın gibi ipuçları veririm.

            Tüm araç setleriyle sunum yapılır. Tüm araç setleri panoya astırılır.Panodan saatin tam …. Olduğu saati bana ver diyerek tam saatleri öğrencinin vermesi sağlanır.Daha sonra değerlendirmeye geçilir.

Değerlendirme:

Öğretimde kullanılan tam saatlerden farklı saatlerle değerlendirme yapılır.Öğrencinin önüne olumlu ve olumsuz örnekler konulur.Önündeki saatlerden saatin tam … olduğu saati göster denir.

Gösteremezse araçlar incelettirilerek soru tekrar sorulur yine yanlış tepki verirse değerlendirme araçlarıyla tekrar öğretim yapılır.

Gösterirse; Araçların yerleri değiştirilerek tekrar sorulur. 3 kez üst üste doğru tepki alındığında diğer araç setinin değerlendirmesine geçilir.

Ö.A3:Nihan, Tek tek önüne konulan analog saat maketleri ve resimli kartları gösterilip “bu saat kaç söyle” denildiğinde saatin kaç olduğunu her defasında  söyler.

   Öğretmen; saatin tam 4 olduğu resimli kartı eline alır.A… Nihan bu saate bak bakalım burada saat kaçmış acaba.diyerek saati inceletir.Aferin kızıma benim elimdeki saate çok güzel bakıyorsun diyerek pekiştiririm.

            Saatin tam 4 olduğu resimli kartı elime alırım,öğrencinin göz hizasında tutarak.Nihan bak bu saatin uzun kolu 12 de kısa kolu 4 te bu saat tam 4 derim.

Şimdi sana bi soru soracağım bakalım bilebilecek misin? Derim. Resimli kartı öğrencinin önüne koyarım. Ellerinin masanın olmasına dikkat ederim,uygun oturuyorsa betimleyerek pekiştiririm.Elleri masanın üzerindeyse Evet Nihan nasıl oturuyorsun kızım diyerek kuralı hatırlatırım ve uygun oturma pozisyonuna geldiğinde betimleyerek pekiştiririm.

            Nihan önündeki resimli karta bak saat bu saat kaç söyle derim.

            Öğrencim 4 derse evet aferin kızıma bu saat tam 4 doğru söyledin çak bakalım diyerek çak yaparım.

            Öğrenci yanlış cevap verirse; saati inceleterek sorumu tekrar sorarım. Yine yanlış cevap verirse ya da tepkisiz kalırsa sunumu tekrarlarım ve tekrar sorarım. Doğru cevabı verdiğinde betimleyerek pekiştiririm. Diğer araç setleriyle de sunum yaptıktan sonra değerlendirmeye geçerim.

Değerlendirme:

Resimli kartı yada maketi elime alırım öğrencinin önüne koyarım. Önündeki resimli karta yada makete bak saat kaç söyle derim.Öğrencim  söylerse diğer araç setinin değerlendirme4sine geçerim.Yanlış cevap verirse yada tepkisiz kalırsa, saati inceletir, yönergeyi tekrarlarım.

            Öğrencim; yine yanlış cevap verirse değerlendirme araçlarıyla sunu tekrarlanır.

            Sunudan sonra tekrar değerlendirme yapılır.

 

09-05-2006
Yusuf ÇELİK
Zihinsel Engelliler Öğretmeni

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

İş mi Arıyorsunuz?

İşinizden memnun değil, daha iyi bir iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...

Kurumunuzun ihtiyaç duyduğu tüm işlemler tek otomasyonda... Hem de ücretsiz!

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.