16-03-2017 |

Otizm Hastası Merve İrican'ın Ücretsiz Yolcu Kartı İptal Edildi

2 yıllık engelli raporu dolan Merve İrican, İETT otobüsüne alınmadı çünkü raporu bitince engelli ulaşım kartı da iptal edildi

Merve gibi Türkiye’nin dört bir yanında verilen haklarını kullanamayan ve zaten zor olan yaşamı iyice zorlaşan milyonlarca otizmli birey var. 30 yaşındaki Merve İrican da onlardan sadece biri. Bu yaşına dek annesi Dilek İrican Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların yollarını arşınlasa da Merve bir türlü eğitime dahil olamadı. Hiçbir okul onu kabul etmedi.

Yetmezmiş gibi bir süre önce 2 yıllık engelli raporu dolan Merve İETT otobüsüne alınmadı çünkü raporu bitince engelli ulaşım kartı da iptal edildi. Ayrıca birçokları gibi rehabilitasyonu da yarım kaldı. Çünkü rehabilitasyon merkezi de yeni bir rapor istedi.

3 NİSAN’A KADAR RAPOR YOK

“Zaten yeterince zor olan hayatımızı biraz daha zorlaştırmak için iki yılda bir aynı kâbusu yaşatıyorlar. Otizmin iki yılda bitmeyeceğini bilmiyorlar mı?” diye isyan eden yüzde 90 engelli olan Merve’nin annesi Dilek İrican, “Rapor almak için randevu da bir kriz. Zaten 3 Nisan’a kadar da randevuları dondurmuşlar. Çocukların en zor günü oluyor rapor günü.

Çünkü 7 doktora birden ayrı ayrı görünüyor, kontrol ediliyor çocuk. Böyle gergin anlar otizmli çocukların atak tepkilerini tetikliyor, stres oluyorlar. Çünkü süreç çok uzuyor burada. Onlar onay verirse verecekleri belgeler haftada bir toplanan kurula götürülüyor. O kurul için de tarih veriyorlar. O kuruldan geçerse bir 10 gün daha bekletiyorlar.

Annesi o anları sosyal medya hesabından üzüntüsünü dile getirerek paylaştı. Yani bu süreçte engelli birey rutin yaşamda sağlıklı muamelesi görüyor, zaten faydalanamadığı hakları varken ulaşım, rehabilitasyon gibi haklarından da mahrum ediliyor. 2 yıllık raporlar bizim canımızı yakıyor. 30 yıldır yaşadığımız bu otizmin 2 yılda iyileşmeyeceğini bilmiyorlar mı?” diyerek otizmli bireylerin rapor süreleri konusunda iyileştirme yapılmasını, aynı sorunları artık yaşamak istemediklerini söylüyor. Merve İrican, Eyüp Devlet Hastanesi önünde rapor için saatlerce bekledi.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

Kaynak: http://www.haberturk.com

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Diğer

Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.

Kurumunuzun ihtiyaç duyduğu tüm işlemler tek otomasyonda... Hem de ücretsiz!