Sosyopati

Sosyopati

Nedir?

Psikopat ve sosyopat birbirinden farklı kişilikler mi? Sosyopati, psikopati ve antisosyal kişilik bozukluğu aslında aynı terim. Psikopati biraz daha ağır, daha suça yakın bir durum. Ama genel olarak toplumsal normları hiçe sayan, vicdani sorumluluk yaşamayan, kuralları sürekli ihlal eden, insanların canını yakan ve bundan dolayı hiçbir pişmanlık duymayan insanların karakter özelliklerine verilen ad. Bu tür kişilik, kendini banka hortumlamak gibi rafine biçimlerde de, insanlara eziyet ederek de gösterebilir. Günümüzde ailenin temellerinin sarsılmasıyla, antisosyalite biraz daha ön plana çıkıyor. Antisosyallik kuralların olmadığı, toplumsal değerlerin hızla altüst olduğu toplumlarda çok daha hızlı gelişiyor. Özellikle değişim halindeki toplumlarda, dünün değerlerinin bugün geçerli olmadığı toplumlarda, hızlı şekilde yerleşiyor.

Belirtileri Nelerdir?

boston canisi albert de salvo, ilk gençliğinde yatağını sık sık ıslatmış, yavru kedi ve köpeklere işkence etmişti. düsseldorf vampiri peter kurten ise erken yaşlarda çok sayıda yapı ve mal kundaklamıştır.

Nasıl Tanı Konur?

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Anti sosyaller çok öfkeli insanlar, öfkelerini kontrol etmeyi öğretmemiz lazım. Bu insanlar güç karşısında boyun eğerler, çok güçlü bir otorite gördükleri zaman boyun eğerler. O yüzden bazı antisosyal mafya babalarına baktığımızda devletle her zaman uzlaşmak, onun bir parçası olmak isterler. Antisosyallerin psikoterapide yıkımı, üzüntüyü, sıkıntıyı hissetmelerini sağlamak gerekir çünkü temel mesele empati yokluğudur bu insanlarda. Çünkü hiçbir şekilde yol açtıkları yıkımı görmez ve bundan dolayı da vicdan azabı hissetmezler. Hiçbir ahlaki normu olmadığı için kötülükle iyilik arasında bir seçim yapmayan, hayat kendi istekleri doğrultusunda yaşayan, benim yaptığım doğru felsefesiyle yaşayan insanlar bunlar. Çok uç davranışlarını sınırlamak için de bazı ilaç tedavileri uygulanabilir. Anti sosyaller bir yerlerde kapalı tutulmaya gelemezler. Hapishane nüfusunun yüzde 70'ini anti sosyaller oluşturur. O yüzden hapishanelerde rahat durmazlar, isyan çıkarırlar. Bizim cezaevlerimizde ruh sağlığı hizmeti yok malesef. Bu insanların rehabilite edilmeleri lazım. Çünkü daha az antisosyal kişilik özellikleri taşıyan bir insan o ortama girdiğinde oradaki ağabeylerinden etkilenerek azılı bir antisosyale dönüşüyor. Bu durum ne yazık ki toplumun her alanında var, dolayısıyla bizim de toptan bir temizliğe ihtiyacımız var.

Görünme Sıklığı Nedir?

Erkeklerde daha çok çünkü toplumsal kurallar erkeklere sosyopatlığı ifade imkanı veriyor ama kadınlara vermiyor. Agresivite, saldırganlık erkeğe yakıştırılan değerler. Antisosyalliğin kadınlarda ilginç tezahürleri var, çok fazla bedensel belirtiler gösteriyor. Bakıldığında herhangi bir sorunları yok ama içinde bulunduğu toplumla uyuşamadığı ve bu çatışmayı ifade edemediği için bedenine yansıtıyor. Çalışmalar, antisosyal genlerine sahip erkeklerde sosyopatinin, kadınlarda ise somatizasyon bozukluğu dediğimiz sıkıntıların oluştuğunu gösteriyor. Bu biraz da çevresini hizaya getirmek için. Benim öyle bir hastam olmuştu, Doğu Karadenizli 70 yaşında bir nene, oğlunu ve gelinini hizaya getirmek için hep hastaydı ve her türlü tedavi kullanılmıştı ama belirtiler geçmedi. Sonunda anlaşıldı ki bu hanım uzun yıllardır etrafındaki herkesi bu bedensel sorunlarını kullanarak yönetiyor. Kendi üstünlüğüne ve biricikliğine ikna ediyor.

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İş Arayanlar

iş arayan 623 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Bugün

Afra Z. C.
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

2 gün önce

Hümeyra L.
Sekreter

2 gün önce

Kevser Y.
Uzman Öğretici

Dün

Zehra Y.
Sosyal Hizmet Uzmanı

2 gün önce

Kahraman A.
Sosyolog

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın

İş mi Arıyorsunuz?

Mezun oldunuz, iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.