Kimya Mühendisi

Kimya Mühendisi

Tanım

Maddelerin kimyasal değişimlerini belirleyen koşulları inceleyen kimyasal madde üretecek tesislerin tasarlanması, kurulması ve işletilmesi alanlarında çalışan, molekuler temeldeki fiziksel ve kimyasal oluşumların mikro boyuttaki çözümünü  makro boyutta çözümleyen endüstriyel boyuta tasıyan esas amacı kimyasal dönüşüm ve üretim olan bu amaçla gerekli tüm mühendislik donanımlarını gersinımlerini kullanan tasarlayan üreten geliştiren araştıran yenileyen ekonomiklik temeline oturtan sonuçta faydalanıla bilen süreçler ve üretim yöntemleri geliştiren ekonomi hukuk cevre insan doga vb döngüleri de kullanan dolayısı ile diger meslek dallarından daha zor ve karmaşık iş yapısına sahip ama bunu başarmak içinde daha fazla yeteneklere sahip insan tipidir. 

Görevler

• Organik ve inorganik maddelerin bileşimlerini, atom ve molekül ağırlıklarını, maddelerde elektrik, ısıtma vb. etkiler karşısında meydana gelen değişmeleri inceler,
• Belli bir kimyasal maddeyi en ekonomik şekilde üretmek amacı ile kurulacak işletmenin projesini hazırlar,
• Kurulacak tesis için gerekli araç ve gereç tipini belirler,
• Tesisin kuruluşunu denetler,
• İşletmenin verimli bir biçimde çalışması için üretim aşamasında ürünün kalite kontrolünün yapılmasını sağlar,
• Kimyasal üretim için reçeteler hazırlar, maddelerin karışım ve bileşim oranlarının uygulama zamanlarını gösterir,
• Kimyasal madde üretimi için kullanılan yöntemlerin ayrıntılarını inceler,
• Kimya sanayiinde yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütür

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

Kimya mühendisi olmak isteyenlerin;
• Üst düzeyde akademik yeteneğe ve sayısal düşünme gücüne,
• Bilimsel meraka,
• Bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilme gücüne sahip,
• Kimyasal maddelere karşı allerjisi olmayan,
• Matematik, fizik, özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili ve bu alanlarda başarılı,
• Sorumlu, sabırlı ve titiz  kimseler olmaları gerekir.

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Kimya mühendisleri, çalışmalarını genellikle laboratuar ortamında yürütürler. Zaman zaman kimyasal üretim yapılan tesislerde görevlerini gerçekleştirirler. Proje mühendisi olarak görev yapanlar mühendislik bürolarında, işletme mühendisi olarak görev yapanlar doğrudan işletme alanında çalışmalarını yürütürler. Laboratuarlarda çalışma ortamı kokulu, sakin, sıcak ve temizdir. Tesislerdeki kontrol aşamasında ortam gürültülü, tozlu ve kokuludur. Kimya mühendisleri çalışırlarken laboratuar teknisyenleri, kimyagerler, biyokimyacılar, üretimle ilgili yöneticiler ve diğer çalışanlarla etkileşim halindedirler.

Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

Kimya mühendislerinin çalışma alanları çok geniştir. Endüstriyel tesisler, laboratuarlar, özel ve kamu proje büroları, ithalat ihracat büroları petrokimya, temel kimyasallar, su arıtımı,nukleer enerji,azot endüstrisi,potas endüstrisi,fosfor endüstrisi, plastik ve polimer endüstrisi,dogal ve sentetik yaglar üretim işletme ve geri kazanım, şeker,tarım kimyasalları,tarım ilaçları,analitik yöntemler ve cihazlar üretim tasarım ve satış, labartuvarlar kurma işletme, çimento, temizlik, kozmetik, otomotiv, gıda, çimento ve refrakter, seramik, ilaç, tekstil, boya, cam, metal, gübre, elektrik, lastik, denizcilik, savunma sanayii ve sağlık alanlarında, tasarım, işletme ve destek hizmetler veren birimlerde çalışabileceklerinden; işyerinin faaliyet alanına göre yaptıkları işler de şekillenmektedir.
Kimya Mühendisliği” bölümü mezunlarından, Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK  ) işbirliği ile açılan / açılacak Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda Deri Teknolojisi Öğretmeni ve Kimya Öğretmeni olarak atanabilirler.
Kimyasal analiz laboratuarları ile her türlü kimyasal madde içeren (tarım ilaçları, kimyevi gübreler ve veteriner ilaçları dahil) mamullerin alım satımı ile pazarlamasını yapacak kuruluşlar, sorumlu müdür olarak kimya mühendisi veya kimyager çalıştırmak zorundadır.

Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler

Mesleğin eğitimi üniversitelerin Kimya Mühendisliği bölümünde verilmektedir

Meslek Eğitimine Giriş Koşulları

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
• Lise veya dengi okul mezunu olmak,
• Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Kimya Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan almak,
• Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tercih bildirim formunda   “Kimya mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir

Eğitimin Süresi ve İçeriği

Mesleğin eğitim süresi liseden sonra 4 yıldır.
Eğitimin;
1. yılında; Matematik, Fizik, Genel Kimya, Sayısal Bilgisayar Programlama, Teknik Resim,
2. yılında; Kimya Mühendisliği Temel Prensipleri, Fizikokimya ve Laboratuarı, Yüksek Matematik, Analitik Kimya, Mühendislik Mekaniğinin Esasları, Kimya Mühendisliği Termodinamiği, Akışkanlar Mekaniği, Organik Kimya, Malzeme Bilgisi,
3. yılında; Mühendislik Ekonomisi, Kimya Mühendisliği Termodinamiği, Isı Aktarımı, Organik Kimya ve Laboratuar, Elektrik Mühendisliğine Giriş (seçmeli ders), Kütle Aktarımı, Kimyasal Reaksiyon Mühendisliği, Matematiksel Modelleme, Aletli Analiz ve Laboratuar, Endüstriyel Kimya (seçmeli ders),
4. yılında; İnorganik Teknoloji, Reaktör Tasarımı, Kütle Aktarımı, Kimya Mühendisliği Tasarımı, Organik Teknoloji, Temel İşlemler Laboratuarı, Proses Kontrol, Kimya Mühendisliği Tasarımı II, Lisans Araştırma Projesi gibi dersler alırlar.

Meslekte İlerleme

Meslekte ilerleme ve yükselme diğer mühendislik alanlarında olduğu gibi lisansüstü eğitimle mümkündür. Yüksek lisans ve doktora programları ders yükümlülükleri ile birlikte bir tez hazırlanmasını içerir. Doktora programında ayrıca bir yeterlilik sınavı vardır. Araştırma konuları çok geniştir. Yürütülmekte olan tezler geniş bir alanı kapsamaktadır.

Isı, kütle ve momentum aktarımı ile ilgili çalışmalar, proses tasarımı ve kontrolü, reaksiyon mühendisliği ve kataliz, malzeme bilimleri, polimerler, zeolitler ve kompozitler, membran ayırma işlemleri, biomalzemeler, enerji üretimine ilişkin konular, kömür yanması, sıvı yakıtlar, petrol rafinasyon ürünleri, proses endüstrilerinde enerji ekonomisi vb. gibi konularda yüksek lisans eğitimiyle meslekte uzmanlaşmak mümkündür.

İşyerinde yeterli aktivite ve başarı gösterenler bölüm veya işletme yöneticiliğine kadar yükselebilirler. Özellikle petrokimya, boya, gübre ve tekstil alanlarında yönetici olmak mümkündür

Burs, Kredi ve Ücret Durumu

Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden ve bazı kurum ve kuruluşların vermiş olduğu burslardan faydalanabilirler.
Kimya mühendisleri kamu kuruluşlarında teknik hizmetler sınıfından maaş almakta olup, işe ilk başlayan bir kimya mühendisi asgari ücretin yaklaşık 3-4 katı ücretle çalışmaktadır.Özel sektörde ise ücret çalışılan işyeri ve deneyime göre değişiklik göstermektedir

Diğer

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İş Arayan Kimya Mühendisi

iş arayan 636 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

11-11-2023

Melis A.
Psikolog

29-02-2024

İrem D.
Çocuk Gelişimcisi

31-01-2024

Duygu G.
Çocuk Gelişimi Meslek Elemanı

05-01-2024

Zeynep E.
Sosyal Hizmet Uzmanı

17-12-2023

Kübra A.
Psikolog

Kurumunuzun ihtiyaç duyduğu tüm işlemler tek otomasyonda... Hem de ücretsiz!