Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

zihin engelliler ve go oyunu

Zihin engelli kişiler için go oyunu daha uygun sanırım.Çünkü satrançtan farklı olarak, taşlar tek tip ve hepsi aynı özelliklere sahip, kuralları çok yalın, öğrenmesi kolay bir oyun.Ancak oyun ilerledikçe yine aynı basit kuralın(çizgilerin kesiştiği noktalara taş koymak) çeşitlenmesiyle, karmaşık bir hal alıyor.. Özellikle ayrıntıları fark etmede güçlü, otizmli öğrencilerimiz için, faydalı olabileceğini düşünüyorum.Bu konuda Amerika'da bir felsefe profesörünün, bilimsel bir dergideki çalışmalardan hareketle, yaptığı uygulamalarla ilgili yazdıklarını aşağıya ekledim..
William Cobb
''Ben bir yıldan uzun bir süredir Washington, DC' deki bir zihinsel özürlüler merkezinde bir program yürütüyorum. Sonuçlar oldukça sıradışı. Normal hayatlarında pasif ve içine kapanık olan birçok insan, büyük bir demo tahtasında hep birlikte hapis go1 oynadığımız zaman benimle ve birbirleriyle etkileşime geçip eğleniyorlar. Go nun bu alanda pek çok avantajı var.Hapis go gibi, birçok kişiyi kapsayan takım oyunları tek bir liderin büyük bir grupla uzun süre başa çıkabilmesini sağlıyor. Ayrıca, hapis go nun kuralları o kadar basit ki, kesişimlere birer taş koymakta zorlanan bir kişi bile bu oyuna katılabiliyor. Diğer insanlarla bir arada ilginç ve karışık bir aktivitenin parçası olmak, içine kapanmış insanlar için sağlıklı ve faydalı bir tecrübe oluyor.
''Go nun insanların içlerindeki benliği dışarı çıkarmalarına yardımcı oluşu oyunun en belirgin yararlarından biri. NEJM' in raporu(1) herhangi bir unutkanlık hastalığı olmayan kişilerle ilgiliyken, benim programım belirgin sorunları olan insanlara yönelikti; ancak bu da go nun avantajlarından bir diğeri. Satranç benzeri bir oyun oynayabilmek için keskin bir zekaya sahip olmak gerekirken, hapis go herhangi biri tarafından oynanabilir; dolayısıyla bu oyun satrancın bir alternatif olamadığı insanlara da umut veriyor. Go camiası bu muhteşem oyunun zihinsel özürlülerle ilgilenen kişilere tanıtılması için çaba harcamalıdır.''
[(1)NEJM' in raporu:New England Journal of Medicine isimli bir tıp dergisinde yayınlanmış, tahta üzerinde oynanan oyunların Alzheimer de dahil bir çok unutkanlık hastalığına yakalanma riskini azalttığını somut örneklerle kanıtlayan bir çalışma.]
William Cobb, Virginia (Amerika) William and Mary Universitesinde felsefe profesörü, aynı zamanda öğrencilerin go oynamayı öğrendiği Doğu Felsefesi ve Go Oyunu adında ilgi çeken bir ders vermektedir.Yüzlerce ilkokul ve ortaokul öğrencisine ve kurumlarda zihinsel özürlülere go öğretmektedir.
26-04-2009
Gizem ŞENGÜN
Dil ve Konuşma Terapisti
Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.
2 Yanıt
bu bilgiyi bizimle paylaştığınız için teşşekür ederim.. biz bir kısımında satranç denemiştik oldukcada başarılı olmuşlardı takım çalışmasında ciddi bir beraberlik sergiliyorlar ...buda hoş bir durum..
23-08-2009
Özgül ÖNAL
Anaokulu Öğretmeni

çok değişik...
22-08-2009
Lale LEVENT
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır

EÇOP'ta MEBBİS Yıl Sonu Değerlendirme İşlemlerini (RAM Evrakları Gönderim) Hızlıca Yapın!

İş Arayanlar

iş arayan 635 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Meftune S.
Çocuk Gelişimcisi

Dün

Sümeyye Ç.
Sosyal Hizmetler

Bugün

Can B.
Psikolog

Bugün

Melike N. D.
Uzman Öğretici

Bugün

Selma H.
Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.