Bilgisayar Destekli Tasarım Teknikeri

Bilgisayar Destekli Tasarım Teknikeri

Tanım

Bilgisayar Destekli Tasarım Teknikeri Fabrika ve işletmelerin araştırma ve geliştirme birimlerinde mühendisin gözetimi altında ile bilgisayarla model tasarımı ve çizimi yapan kişidir.

Görevler

• Yeni projeler geliştirmek için mühendis gözetiminde tasarım yapar,
• Tasarımın bilgisayar ortamında çizimini yapar,
• Sistem tasarımı yapılmış projeleri programlar,
• Projeleri yapılmış programları test eder,
• Tasarlanan ve projelendirilen programlarda istenen veya günün değişen şartlarına göre gerekli düzenlemeleri yapar,
• Düzeltilmiş tasarımların kullanım kitapçıklarını ve akış diyagramlarının hazırlar.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

• Matematik ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı,
• Uzay ilişkilerini görebilme,
• Şekilleri tasarlayıp çizebilme yeteneklerine sahip,
• Dikkatli ve sorumlu,
• Yaratıcı  kimseler olmaları gerekmektedir.

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Bilgisayar destekli tasarım teknikeri, büro ortamında ve genellikle kapalı yerlerde çalışır. Kişi çalışırken, birinci derecede nesneler ve makinelerle ilgilidir. Ayrıca meslektaşları ve diğer elemanlarla da iletişim halindedir.

 

Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

Bilgisayar destekli tasarım teknikerleri hem kamu hem de özel sektörde iş bulma olanağına sahiptir.

Ülkemizin kalkınma hamlesi içinde olması endüstri, sanayi, sanat vb. alanlara yönelmesi bilgisayar destekli tasarım mesleğinin gelişmesinde önemli bir etkendir. Bu meslekteki kişiler; genellikle tasarımcı olarak, mekanik, otomotiv, animasyon, reklam, grafik, web sayfa oluşturma, dekorasyon, ambalaj, cam ve seramik, sinema vb. konularda istihdam edilmektedir. Ayrıca kendi özel tasarım bürolarını kuran kişiler de oldukça fazladır.

Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler

Meslek eğitimi, meslek yüksek okullarının ”Bilgisayar Destekli Tasarım” bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının “Makine” olarak değişmesi nedeniyle,  “Bilgisayar Destekli Tasarım” adıyla  artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler “Bilgisayar Destekli Tasarım”  bölümü eğitiminin verildiği zamanda araştırılan bilgileri  kapsamaktadır. 

Meslek Eğitimine Giriş Koşulları

Bu alanda öğrenim görebilmek için lise veya dengi okul mezunu olmak ve Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli Sayısal (SAY) türünde puan almak gerekmektedir.

Meslek liselerinin “Bilgi İşlem”, “Bilgisayar”, “Bilgisayar Yazılımı” bölümlerinden mezun olanlar, “Bilgisayar Destekli Tasarım” ön lisans programına başvurduklarında ek puan alması nedeniyle diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.

Eğitimin Süresi ve İçeriği

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.

Eğitim süresince öğrencilere;

Bilgisayar Kullanımı, Teknik Resim, Bilgisayarda Tasarım, Çevre ve Ürün Tasarımı, Bilgisayar Teknolojileri, Endüstriyel Hesaplama Teknikleri, Mimari-Grafik Tasarımı, Pazarlama ve Üretim Yöntemleri, Katı Modelleme ve Yüzey Tasarımı, Bilgisayar Programlama ve Donanım, Teknoloji ve Sanat Tarihi, Tasarım Geometrisi konularında pratik ve teorik eğitim verilmektedir.

Meslekte İlerleme

Kamu kurumlarında Tekniker olarak işe başlayanlar gerekli şartları taşıdıkları ve yapılacak sınavlarda başarılı oldukları taktirde yönetici pozisyonuna geçebilirler.

Özel sektörde çalışanlar ise tecrübe ve deneyimlerine göre reklam tasarımcısı, grafik tasarımcısı, web sayfa tasarımcısı, mekanik tasarımcı vb. adlar altında çalışabilmektedirler.

“Bilgisayar Destekli Tasarım” ön lisans programını başarı ile tamamlayanlar  ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde ÖSYM’nin “Bilgisayar Destekli Tasarım” ön lisans mezunları için belirlediği lisans programlarından birine yerleştirilebilirler

Burs, Kredi ve Ücret Durumu

Eğitim süresince öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı kredi olanaklarından yararlanabilirler. Ayrıca yaz dönemi staj süresince işletmeler öğrencilere bir miktar ücret ödemektedirler. Bu ücret işletmelerin ücret politikasına göre değişmektedir.

Eğitim sonrası kazanç çalışılan kurumun statüsüne, çalışma süresine, üstlenilen sorumluluk derecesine göre değişmektedir.

Kamu sektöründe çalışanlar 657 Sayılı devlet Memurları Kanunu’na göre Teknik Hizmetler sınıfından, özel sektörde çalışanlar ise; çalışılan işyerinin büyüklüğü, kişinin bilgisi, tecrübesi, yeteneği, çalışma kapasitesi ve sektörün ücret düzeyine göre belirlenmektedir.

Diğer

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İş Arayan Bilgisayar Destekli Tasarım Teknikeri

iş arayan 633 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

11-03-2024

Murat B. K.
Dil ve Konuşma Terapisti

07-03-2024

Buse Ö.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

20-02-2024

Özlem Ç.
Büro Memuru

05-11-2023

Selim C. E.
Dil ve Konuşma Terapisti

09-03-2024

Özge D.
Çocuk Gelişimi Meslek Elemanı

Kurumunuzun ihtiyaç duyduğu tüm işlemler tek otomasyonda... Hem de ücretsiz!