14-03-2006 |

işitme engelli çocuklarda aile eğitimi

AİLE EĞİTİMİ

 

             Aile eğitimi, işitme engelli çocuğun sözel dil gelişiminin istenen düzeyde olabilmesi için yapılan eğitim faaliyetlerinin öğretmen–ebeveyn-çocuk üçgeninde gerçekleşerek aile ile çocuğun iletişim kurma yöntemlerinin öğretilmesi sürecidir. Aile eğitimi çocuğun işitme kaybı tanısının konulması ile başlamaktadır.

 

 “Çocuğun da işitme kaybı tanısı gören bir ailenin duyduğu tepkiler çok yoğun olup üzüntü, şok, özrü ya da çocuğu kabul etmeme, sürekli tıbbi çare arama, içine kapanma ve çocuk ile ilişkinin bozulması gibi çeşitli duyguları içermektedir. Başlangıçta duyulan şok, kabullenmeme ve derin depresyon anne ve babanın olumlu faaliyetlere girişmesini engelleyebilmektedir.[1] ( Tüfekçioğlu, Ümran. Farklı Eğitim Ortamlarındaki İşitme Engelli Öğrencilerin Konuşma Dillerinin İncelenmesi, Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Yayınları,1998) Bu olumsuz duyguları yaşayan ailenin destek görmesi gerekmektedir.

 

Aileye işitme engeli, eğitim süreci, işitme cihazları… gibi konularda bilgi vermek gerekmektedir. Aile ne ile karşı karşıya olduğunu bilmeli ve hedeflerini doğru ve gerçekçi olarak belirlemelidir. Özel eğitimin temel prensiplerinden biri olan erken eğitim aileler içinde geçerli olmalıdır. Çocuğun mümkünse erken teşhisi ile aile eğitimi de başlamalıdır.

 

Okul öncesi yaş grubu çocuklarında oyun eğitimi ile başlanmalıdır. Aile ile çocuğun ortak ilgi, sıra alma ve göz kontağı kurma davranışlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Aileye oyunun kuralları, iletişim kurarken dikkat edilecek hususlar anlatılmalıdır. Aileye çocuk için eğitim saatleri belirlemenin yanında gündelik hayata çocuklarını katmaları gerektiği belirtilmelidir. Buna örnek olarak annenin çamaşır katlarken çocuğu ile yapması, babanın tamir işleri ile uğraşırken çocuğu da bu aktiviteye katması ve yaptığı eylemin sözel dilini çocuğuna vermesi gerektiği anlatılmalıdır. Eğitimci yönlendirici olmalıdır.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

 

İlerleyen yaşlarda tek kart, sıralama kart, hikaye bakma, eşlemeler, takvim çalışması, ev defteri ve günlük tutma aktiviteleri de yaşa uygun olarak verilmelidir. Aileye bu aktivitelerde nasıl soru soracağı, soru çeşitleri,  çocuğun cevabını düzgün gramer kurallarına göre geri vermesi gerektiği, nasıl bir yöntemle bu aktivitelerin yapılması gerektiği anlatılması gerekmektedir. Aile ve çocuk uygulama esnasında gözlenerek yanlışların düzeltilmesine yardımcı olunmalıdır.

 

 Öğretmen okul çağındaki çocuklara ev defteri veya ev hikayesi aktivitesi vererek aile ve çocuk arasındaki paylaşıma yardımcı olacaktır. Ayrıca öğretmen sınıf içinde yaptığı aktiviteleri de ( iş kartları, hikaye bakma, takvim çalışması…)  aileye anlatarak çocuğun ödevlerini ailesi ile yapması sağlanmalıdır. Bu şekilde aile ile öğretmen arasında koordinasyon sağlanmış olacaktır. Aile eğitimi ailenin ihtiyacı devam ettiği sürece uygulanmalıdır.

 

Başlangıçta da belirtildiği gibi işitme engelli çocukların sözel dil gelişimlerinin yeterli düzeyde olabilmesi için gerekli şartlardan biridir. Ancak ülkemizde aile eğitiminin yeterli düzeyde olmadığı görülmektedir. Bunun nedenleri ise okulların yatılı olması, özel eğitimcilerin sayısının az olması, ailelerin bu yönde bir taleplerinin olmaması, eğitimcilerin bu konudaki isteksizlikleri sayılabilir. Bunun yanı sıra aile eğitimi verilen kurumlarda yüksek başarı sağlandığı gözlenmektedir.



[1]  Tüfekçioğlu, Ümran. Farklı Eğitim Ortamlarındaki İşitme Engelli Öğrencilerin Konuşma Dillerinin İncelenmesi, Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Yayınları,1998

Yorumlar (5)

[ Üyelere Özel ] 19-07-2007 01:17:19

bu konu da yazmanız çok güzel tebrikler

[ Üyelere Özel ] 03-11-2006 17:25:39

cok ıyı bır konuya degınmıssınız

[ Üyelere Özel ] 23-03-2006 12:32:36

YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.YETERLİ OLMADIĞINI BİLİYORUM. ANCAK KISITLI ZAMANIMLA BU KADAR YAZABİLDİM. AYRICA ELİMDE ÇOK AZ KAYNAK VAR. EKLEMELERDE BULUNURSANIZ SEVİNİRİM. SİZLERDE TAZE BİLGİLERİNİZLE YENİ MAKALELER YAZABİLİRSİNİZ. BÖYLECE EKSİKLİKLER TAMAMLANMIŞ OLUR. AİLE EĞİTİMİ UZUUUN BİR KONU. VE EN AZ UYGULANAN ALAN. TIPKI CİHAZLAR GİBİ.

[ Üyelere Özel ] 19-03-2006 10:38:48

iyi günler makaleniz oldukça güzel.Ancak yeterli değil sanırım.aileye düşen görevlerin daha açık ve net olarak belirtilmesinde de fayda görüyorum.işitme eng.öğrt.öğrencisi olarak işitme eng.çoçuklara yönelik ailelerin yanlış tutumları dikkatimi çekmekte neyazıkki.Nitekim bilinçsizlik bunun nedenlerinden biri sadece.ailenin bilinçlendirilmesi yönünde genel bilgilerle birlikte aileye verilecek psikolojik desteğin sağlanılması yolunda neler yapılması gerektiği konusunda daha geniş bilgilere yer verilmesi kanısındayım.yardımcı olursanız sevinirim.

[ Üyelere Özel ] 15-03-2006 19:23:42

Makaleniz icin tesekkurler.Belli konularda kisa ve oz bilgi veriyor, okumasi kolay.
Ama okuduktan bir sure sonra acip tekrar okudum cunku sanki eksik birseyler vardi. Parca parca bakarsak ilk olarak, ilk paragraftaki aile egitimi taniminiz var. Hemen izleyen paragrafta Umran Tufekcioglu'ndan yaptiginiz alintida ailenin icine girecegi sok safhasindan bahsediliyor. Giriste ve alinti paragrafindan sonraki kisimda aileye cocugun egitimi icin yapabilecekleri konusunda egitim verilmesi uzerinde duruluyor. Makalenizi bu sekilde uce ayridigim zaman 1 ve 3. kisimlar arasindaki baglantiyi 2 ile goremiyorum. Daha dogrusu 2.kisim bana ailenin cocukla egitimsel olarak yapabileceklerini ogrenmekten fazlasina ihtiyaclari oldugu fikrini veriyor. Bilhassa tanimlanmis sekilde sok devresinde olan bir ailenin direk diger basamaklarida atlayip cocugun egitimi icin pozitif cabalar ortaya koymasini beklemek biraz zor geldi bana. Bu cocugun egitimini desteklemeye donuk aile egitimine destek olarak baska seylerde olmasi gerekiyor gibi. Ailenin diger ihtiyaclarini karsilamak (mesela psikolojik destek) icin neler yapilabilir. Bu konuda da bize yardimci olursaniz seviniriz.

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İşitme Engelliler Öğretmeni

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Kullanıcı Görüşleri...
Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuzda çalışacak personele mi ihtiyacınız var?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...