02-05-2007 |

Serebral Palsy de İntratekal Baklofen Pompası Uygulaması

İntratekal Baklofen Pompası (İTB) Spastisite tedavisinde kullanılan baklofen adlı ilaç ağızdan alındığında beyinde istenen etkiyi gösteremez ve yeterli gevşeme sağlayamaz. Bu nedenle spastisitesi çok ağır olan çocuklarda kasların gevşemesini sağlamak amacı ile bu ilaç doğrudan beyin omurilik sıvısı içine verilerek beyinde istenen etki sağlanır. Bu amaçla belden omurilik içine ince bir hortum yerleştirilir ve bu hortuma içinde ilaç olan bilgisayar kontrollü bir pompa bağlanır.Küçük  bir  ameliyatla  bu pompa çocuğun karnına, hortumda beline yerleştilir. Pompanın içinde 2-3 ay yetecek ilaç bulunur ve boşaldıkça iğne ile ilaç tekrar doldurulur. İTB pompası sayesinde tüm gövdesinde yaygın sertliği olan çocuklarda gevşeme sağlanır, çocuğun bakımı kolaylaşır, egzersizleri daha rahat yaptırılabilir, oturması kolaylaşır. Bacaklarındaki aşırı kasılmalardan dolayı yürüyemeyen çocuklarda daha pompası konan çocuklar ilaç dozunun ayarlanması ve yan etkilerin önlenmesi için hekim tarafından düzenli olarak kontrol edilmelidirler. Pompa mikrop kapabilir, menenjit oluşabilir, hortum yerinden çıkabilir, ilaç aniden kesilirse çok şiddetli kasılmalar oluşabilir veya ilacın dozu fazla gelirse çocuk nöbet geçirebilir. Çocuğun pompa konduktan sonraki dönemde çok yoğun fizyoterapi görmesi gerekir, aksi takdirde istenen etki sağlanamaz. İTB çok pahalı ve yan etkilerinden dolayı uygulaması ve takibi zor bir tedavi yöntemidir. Pompa koymadan önce çocuğun bu konuda deneyimli bir ekip tarafından değerlendirilmesi ve karar verirken çok dikkatli olunması gerekir, çünkü bazı spastik çocuklar pompa tedavisinden yararlanamaz. ITB tek başına tedavi edici bir yöntem değildir, ancak yapılan fizyoterapinin etkinliğini arttırır.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

Kaynak: serebral palsy ile yaşamak (Nadire Berker- Selim Yalçın)

Yorumlar (3)

[ Üyelere Özel ] 06-05-2007 11:57:24

harika çalışma tebrikler

[ Üyelere Özel ] 03-05-2007 21:47:04

intratekal baklofen pompası uygulaması oral medikasyonun yeterli olmadığı aşırı ve yaygın spastisitede kullanılan bir tedavi yöntemidir. ancak sadece spastisitenin inhibisyonuna yardımcı oluyor. bir hastama uygulandı ve gerçekten çok faydasını gördük. spastik quadriparetik hastama yapılan uygulama sonrası dirsek ekstansiyonu bile çalışamadığım hastamla oturmada eğitimi çalışabiliyorum. emekleme eğitimi verebiliyorum. kısaca ve özetle medikal tedavi ile birlikte fizik tedavi mutlaka ve mutlaka yapılmalıdır. ilgiiniz için teşekkürler.

[ Üyelere Özel ] 02-05-2007 10:45:03

merhaba bilgilendirici makaleniz için teşekkürler. işin tıbbi boyutuna değinmişsiniz ben biraz eğitim açısından bilgi almak istiyorum bu tür çocuklara rehabilitasyonlarda verilen eğitimin faydası olur mu? hangi meslek elemanı faydalı olur yoksa sadece tıbbi destsk yeterli mi? şimdiden teşeküüler

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Fizyoterapist

Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuzda çalışacak personele mi ihtiyacınız var?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.