10-10-2016 |

Zihin Engellilere Okuma Yazma Öğretimi

Herkese merhaba

  Bugünkü yazımızda yetersizliği olan bireylere okuma yazma öğretimi ile ilgili bilgiler vereceğim bugün ki yazım biraz ön bilgi niteliğinde olacaktır yarın ise özel eğitimde değerlendirme konusunun özel eğitime uygunluk aşamasını ayrıntılı bir şekilde anlatacağım. Zihin engellilere okuma yazma öğretimi ile ilgili ayrıntılı ve düzenli bir şekilde haftada bir iki gün ele alacağım ve ayrıntılı bir şekilde anlatacağım. Hem aile hemde öğretmenlerin dikkatlice okumasını tavsiye ederim.

  Öncelikle her öğrenci özel ve tektir. Birçok okuma yazma öğretimi yöntemleri vardır, Eskide olan fiş yöntemleri, şuan milli eğitim okullarında kullanılan ses temelli cümle yöntemi , bütünden parçaya gidilen yöntemler vb. arkadaşlar öncelikle başka zihin engelliler öğretmenlerini bilmem ama benim düşüncem zihin engellilere okuma yazma öğretiminde her yöntem ve teknik mübahtır.

   Yukarıda da yazdığım gibi her öğrenci özel ve tektir, özellikle engelli bireylerde öğrencilerimizin bireysel farklılıkları çok fazladır bazılarında dikkat toparlamada bazılarında yerine oturmada bazılarında algılamada vb. bir çok bireysel farklılık bulunmaktadır. Bundan dolayı her engelli öğrenciye okuma yazma öğretiminde aynı yöntemi veya tekniği kullanamazsınız. Bu sene, görevimin ilk yılında hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı alan öğrencimle ses temelli cümle yöntemi ile çalıştım şuanda tüm sesleri tanıyor ve heceleyerek okuyor akışkan bir şekilde okuma  yapabilmesi için sürekli okuma çalışması yapmaktayım. otizmli öğrencimle fiş yöntemi ses temelli cümle yönteminden daha etkili oldu fakat yinede algılamada çok sorun yaşamakta bundan dolayı. Bunu çalışırken yanında ismini yazmayı ve doğum tarihini yazmayı öğrettim  ve halen fiş yöntemi ile devam etmekteyim.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

  Öncelikli olarak her öğrenciye farklı yöntem kullanabilirsiniz fakat aile ile uyum içerisinde olmanız şartıyla.Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte aileler daha bilinçli hale gelmektedir. Eskiden aile okumayı okulda öğrenir diyerek çocuklara okuma öğretmeye kalkışmıyordu. Şuan ailelerde daha fazla bilgiye sahip olduğu için çocuklarına önceden bir şeyler katmak için okuma yazma, sayılar vb. konularda çalışmalar yapmaktadır. Helede zihin engelli çocuğu olan aile her vakti ona bir şeyler öğretmekle harcamakta. Hem aileye hem öğretmene sesleniyorum bu güzel bir şey ailenin çocukla ilgilenmesi, bir şeyler katmaya çalışması fakat uyum içerisinde olmazsanız ikinizin de emeği boşa gidecek ve olan çocuğa olacaktır.

   Okuma yazma öğretimi ile ilgili olarak aşağıdakilere dikkat etmenizi istiyorum.

    -- Okuma yazma öğretimi için ön koşul becerilere sahip olduğundan emin olun.

 

    -- Okuma yazma öğretimine heveslendirin ve cesaret verin.

 

    -- Başaramam korkusunu ortadan kaldırın, motivasyon artırıcı etkinlikler yapın.

 

    -- Pekiştireç kullanmayı asla unutmayın.

 

    -- Materyal kullanın özellikle sesli ve görselli materyallerden faydalanın.

 

    -- Dikkatini okuma yazma öğretimi için yapılacak etkinliklerde vermesini sağlayın

 

    -- Öğretim etkinliklerini materyallerle ve görsellerle dikkat çekici hale getirin.

 

    -- Ses tonunuzu iyi ayarlayın sizden korkmayacak şekilde ve dikkatini çekecek tonda olsun

 

    -- Etkinlikleri eğlenceli hale getirmeniz onu daha çok heveslendirir.

 

    -- Öğrenci seviyesi ve özellikleri çok önemli yönteminizi muhakkak buna göre seçin.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

     --Seçtiğiniz yöntem yanlış olabilir, onu değiştirmekten çekinmeyin her insan hata yapabilir, ama seçtiğiniz yöntemin yanlış olması ile sabırsızlığı karıştırmayın yani bir ay çalışıp çocuk yapamıyor böyle yanlış yöntem deyip değiştirmeyin. Ufacık bir ışık varsa değil bir ay yıl sonuna kadar o yöntemle çalışın ama kesin yanlış derseniz değiştirin.

     -- Sabırlı olun özel eğitimin en temel kelimesi SABIR, bir harf öğretimi için 2 hafta 3 hafta çalışabilirsiniz pes etmeyin.

     -- Aile öğretmenle, öğretmen aile ile uyumlu olmak zorundadır. Aranızdaki çekişme sadece çocuğa zarar verir özel eğitim yönetmeliği(2006), Madde 6'da ailelerin özel eğitim sürecinin her boyutunda aktif olarak katılımları ve eğitimlerinin sağlanması gerektiği belirtilmektedir.

Fakat ailelerden bunu yanlış anlamalarını istemem işi bilene danışın ve ona saygı duyun her zaman öğretmen o işin eğitimini almıştır onun önünde bir engel siz olmayın ona uyum sağlayın, destek olun, söylediklerini yapmaya özen gösterin ve öğrenci hakkında onunla sürekli görüşüp bilgi verin.

    -- Yöntemi bilmeyen aileler, öğretmenden fikir almaktan çekinmeyin bilmemek ayıp değil öğretmenden destek alın. Örneğin: ses temelli cümle yönteminde verilecek olan sesin arkasına herhangi bir ünlü gelmeden söylenir. Mesela ''b'' harfi öğretilirken sadece ''b'' sesi çıkar ağızdan okulda öğretmen böyle öğretiyor fakat evde aile eskiden öğretildiği gibi ''be'' sesi şeklinde öğretiyor ve okulda öğretmenin işi zorlaşıyor.

    -- Aile öğretmene danışmalı, öğretmende aileleri sık sık çağırarak onlara ne yaptığını nasıl yaptığını anlatmalı ve onlara destek olmalı

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

     --Öğretmen gözlemlerle, geri dönütler ile, ödevlere bakarak ve sınavlar yaparak öğrenci performansına bakmalıdır. Bunu ailede yapabilir.

    -- Öğrendiklerini gündelik hayatla ilişkilendirin. Okuma yazma öğrenen hafif düzeydeki zihin engelli öğrencime sesleri öğretirken ilk başta sesi hissetmesini sağlardım. Örneğin: r sesini öğretirken rerere rarara şeklinde bunu tekrarlar o ses ile başlayan kelime bulur o sesi daha baskılı bir şekilde okurdum. O sesi çıkarmayı öğrendiği zaman onu hemen böyle tamam öğrendin hemen kalk kalk kalk deyip heyecanlandırarak ayağa kaldırır sınıfta o sesin geçtiği her neresi varsa hızlıca oraya götürür burada ne yazıyor der o sesi çıkartmasını sağlardım. Böylelikle farklı renkte farklı boyutlarda ki aynı harfi genellemesine yardımcı olurdum. Teneffüste gördüğümde o an o ortamda o sesle ilgili bir yazı gördüğümde ona okuturdum. Şuanda ise okumayı biliyor ve teneffüste yakalayınca yakasına yapışıyorum şunu oku öyle bırakırım diyorum okutuyorum. Özel eğitim de her an ders her yer sınıf oluyor sizin için.

     -- Tekrar Tekrar Tekrar zihin engelli öğrencilerin en çok karşılaştıkları sorun çabuk unutmalarıdır konunun veya öğretilmeye çalışılan her neyse aile evde öğretmen okulda sürekli uyum içerisinde tekrar ettirmelidir ta ki öğretilen şey iyice pekişene kadar.

    -- Destek hizmet alma, öncelikle buna bir açıklık getirmek istiyorum okuma yazma öğretiminde yanımda biri daha olsa iyi olur diyen öğretici öğretmen veya aile olabilir genellikle birden fazla öğrencisi olan öğretmenler veya birden çok çocuğu olan aileler oluyor bu durumdan duruma değişir bazı öğretmenler istemeyebilir bunu tek başına birden çok öğrencisi olsa dahi tek başına daha rahat edeceğini düşünür ve böyle daha iyi öğretim sağlayabilir  bu bireysel bir konudur ve herkeste farklılık gösterir  bunun için destek hizmet konusunun üzerinde durmuyorum bazı öğretmenler istiyor bazılırı da yanımda biri olunca rahat edemem diye istemiyor.

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

     -- Öğretmenler ve aileler lütfen sabırlı olun, sürekli tekrar ettirin, uyum içerisinde olun, aileler öğretmene engel değil destek olun, materyal temin etmekte birbirinize yardımcı olun, öğretmenler ailelere bilgi verin.

 Okuma yazma öğretimi ile ilgili elbette ilerideki yazılarımda da bahsedeceğim yeni açtığım için her şeyi bir günde yazamıyorum. Bunun için sorularınız olursa yorum kısmına yazın kesınlikle cevap vereceğim hepsine.

 Bugünkü yazımız da bu kadar arkadaşlar inşallah bir faydasını görürsünüz yarın özel eğitime uygunluk aşamasını ayrıntılı bir şekilde işleyeceğiz.

SORULARI YORUMA YAZABİLİRSİNİZ...

İletişim: hadogan44@gmail.com

Her Çocuk Özeldir....

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni

Eleman mı Arıyorsunuz?

Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
İş mi Arıyorsunuz?

Başka bir şehire taşınmayı düşünüyor, iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.