12-10-2016 |

Zihin Engelliler Eğitiminde Pekiştireç

Herkese Merhaba

 

 Öncelikle dün yazı yükle yemediğim  için hepinizden özür dilerim....

 

Arkadaşlar bugünkü yazımda sizlere zihin engelliler eğitiminde pekiştireç türlerini ve etkisinden  sizlere bahsedeceğim . Örneklerle, açık bir şekilde anlatacağım aileler ve öğretmenlerin dikkat etmesi onlar için faydalı olacaktır.

 

 

 

 

 Hayatımızın pek çok yerinde ödüller alırız verdiğimiz emeklerin bir karşılığını alırız ve verdiğimiz emeğin karşılığını almak bizi daha çok motive eder ve o işi yapmak daha çekici gelir. Kendimden örnek vereyim sabah 9 dan akşam 15.20 ye kadar özel eğitim öğrencilerimle ders yapıyoruz, ve her ayın 15 inde maaş alıyorum eğer o maaşı almasam öğrencilerimle verimli çalışamam bu uzun vadede yani 30 gün sonraki karşılığı bunun birde kısa vadede gün içerisindeki karşılığı da öğrencilerimin verdiği olumlu tepkilerdir. 1 rakamını çalıştığım özel eğitim öğrencim artık o rakamı tanıyıp söyleyebiliyor ise buda emeğimin karşılığıdır.

 

İşte arkadaşlar verdiğim emeğin bir karşılığını alıyorum bu karşılık maaş ve öğrencilerimin verdiği olumlu tepkiler bunlar benim için Pekiştireçtir.

 

Pekiştireç: Ortama eklenip veyahut çıkartıldığında olumlu davranışı arttıran olumsuz davranışı da azaltan uyarıcılara pekiştireç diyoruz. Fakat unutmayalım olumlu davranışı yani bizim istediğimiz davranışı arttıran uyarıcılara pekiştireç deriz.

 

Pekiştireçler etkilerine göre ikiye ayrılırlar:

1.Olumlu Pekiştireç:  Ortama girdiğinde olumlu davranışın yapılma sıklığını arttıran ve sürekli yapılmasını sağlayan pekiştireçlerdir.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

Örneğin:  Öğrencim sürekli izin almadan ayağa kalkma problem davranışını sergiliyor ve bende ona ayağa izin alarak ayağa kalkarsan sana şeker vereceğim ve her ayağa kalkmak için izin istediğinde bir şeker veriyorum ve problem davranış ortadan kalkıyor. İşte istediğim davranış yani bahsettiğim olumlu davranış ayağa izin alarak kalkması bu ortama giren şeker sayesinde oluyor çocuğun hoşuna gidiyor ve olumlu davranışı arttırıp sürekli hale getiriyor işte olumlu pekiştireç şeker oluyor.

 

a) Birincil Olumlu Pekiştireç: Organizmanın fizyolojik ihtiyaçlarına yöneliktir. Yani insanın canının en çok çektiği elinde olmadan verildiğinde sevindiği pekiştireçlerdir, bunların iyi olduğunu öğrenmemiştir elinde olmadan hoşuna gider sevdiği şeyler. Örneğin: yiyecekler, uyumak , içecek vb.

b) İkincil Olumlu Pekiştireçler:  Sonradan öğrendiği uyarıcılardır. Bu uyarıcılar olmasa da olur ama bireyin olmasını istediği pekiştireçlerdir.

 

 Bunlar dörde ayrılır:

 

b.1) Sosyal pekiştireçler: Öğrenciye gurur verir yanı açıkçası gaza getiren sözel ifadeler ile birlikti jest ve mimiklerdir.,

 

 Örneğin: Aferin sana, Aslanım benim , Çok güzel çalıştın , Çok başarılıydın

 

b.2) Faaliyetsel Pekiştireçler: Öğrencinin yapmaktan hoşlandığı faliyetlerdir.

 

Örneğin: Oyun oynatmak, Film izletmek

b.3) Sembolik Pekiştireçler: Tek başına bir anlamı olmayan fakat bir araya geldiğinde sonuçta anlamlı bir ödül alınan pekiştireç türüdür.

 Örneğin: Her olumlu davranışta çocuğa bir jeton verirsin eğer 10 tane jeton toplarsan sana çikolata veya seninle oyun oynarız gibi..

b.4) Nesnel (simgesel) Pekiştireç: Verilen somut pekiştireçlerdir.

Öğrenciye verilen eğitim modüllerinin sınır kontrolü otomatik yapın.

 

Örneğin: Sticher, oyuncak araba, kalem vb.

 

2. Olumsuz Pekiştireç:

 

Ortama eklendiğinde olumsuz davranışı azaltan uyarıcılardır.

 

Örneğin: Sınıfta sürekli konuşan öğrenciye öğretmenin kızması ve çocuğun konuşma davranışını azaltması.

a) Birincil Olumsuz Pekiştireç: Bedenen, fiziksel olarak zarar veren organizmaya zarar veren uyarıcılardır.

 

Örneğin: Dayak, Tek ayak üstünde durma, kulak çekme, vb.

b) İkincil Olumsuz Pekiştireç: Bedenen, fiziksel olarak zarar vermeyen fakat öğrenci tarafından istenmeyen uyarıcılardır.

 

 Örneğin: Azarlama, küfür, düşük not, tehdit, vb.

 

Evet arkadaşlar yukarıya pekiştireç türlerini yazdım dizlere dikkatlice okuyun örneklerde de açıkladım şimdi ise pekiştireç kullanımında dikkat etmeniz gereken ve şuanda aklıma gelen bir kaç maddeyi yazacağım bunlara pekiştireç verirken kesinlikle dikkat edin.

 

-- Pekiştireci öğrencinin ihtiyacı olandan ve sevdiği şeylerden seçin. Anne evde her gün çikolata veriyorsa veya çocuk çikolatayı sevmiyorsa çikolatayı pekiştireç olarak seçmenin bir anlamı yoktur.

Ben bu konuda aileleri veli toplantısına çağırdım ve onlarla görüştüğümde söyledim hiç bir şekilde evde abur cuburu sınırsız bir şekilde vermeyin aksi taktirde okulda verdiğim pekiştirecin bir anlamı kalmıyor diye açıkça söyledim onlarla anlayışla karşıladılar ve belli bir süre dikkat ettiler.

Çocuk eğer evde bu belirlediğiniz pekiştireci evde sık sık kullanıyorsa aman sen vermezsen verme evde ben yiyiyorum zaten diye düşünüyor ve bir işe yaramıyor pekiştireç.

 

-- Pekiştireci çok fazla vermeyin, eğer çocuk pekiştirece doyarsa bir anlamı kalmaz az az verin çikolatayı bölün, bisküvinin paketini değil bir tanesini verin. Doyum sağlarsa ondan sonra bir işe yaramaz pekiştireç.

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.

 

--Pekiştireci öğretim oturumunun başında gösterin ne kazanacağını bilsin sonra ortadan kaldırın yoksa gözü sürekli ona takılacaktır ve dikkati dağılacaktır.

 

-- Pekiştireci sadece ama sadece olumlu davranışı sergilediğinde verin acıma duygusuyla yaklaşıp verirseniz öğrenci bunu yapmasam da veriyor zaten diye düşünüp olumlu davranışı sergilemiyor hatta aileler çocuk ağladığı için bundan kurtulmak için öğrencinin eline veriyor istediğini ve çocuk her istediğini ağlayarak elde etmeye çalışıyor.

 

--Pekiştireç özel eğitim in vazgeçilmezidir bunun için sürekli kullanmalıyız ama uygun miktarda verin ve uygun pekiştireci seçin.

 

-- Olumsuz Pekiştireci kullanmanızıpek çok kişi tavsiye etmez fakat ben öğrencinin durumuna göre kullanabilirsiniz. Çocuklar yetersizliklerinden dolayı sürekli acıma duygusuyla büyütülüp her istedikleri alınmış bundan dolayı şımarık yetiştirilmişler çocukların sizin öğretmen olduğunuzu anne veya baba olmadığınızın farkına varmalı aksi taktirde onlara uyguladığı ağlama yöntemini size de yapıyor.

 

-- Sizlere çocuklara kızın, üzülmeyin demiyorum fakat onların eğitimi için bağımsız bir yaşam sürmeleri için o ince çizgiyi yakalayın.

 

-- Sözel pekiştireç kullanmaktan çekinmeyin her doğru davranışta aferin deyin veya çak deyin  fakat vereceğiniz pekiştireç çocuğun yapacağı davranışla doğru orantılı olsun zor davranışa en iyi pekiştireci verin. Aksi taktirde kolaya çikolata zora aferin derseniz çocuk sürekli kolay davranışı sergilemek isteyecektir.

 

--Aile ile işbirliği kurun vereceğiniz pekiştireçleri bildirin ailede ona göre dikkat etsin.

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.

 

-- Öğretmenler birincil olumsuz pekiştirecin uygulanması şuanda yasaktır. çocuklara zarar vermek yasak bundan haberdar olun aksi taktirde ceza alıyorsunuz.

 

-- Aileler elbette çocuklarınız hepinizin bir tanesi fakat öğretmenin ona kızması ve çocuk üzerinde otoritesini kurması için ona kızdığında azarladığında anlayışlı davranın çocuğun öğretmenden çekinmesi öğretmenle ders yaparken öğretim oturumları yaramazlıkla değil eğitimle geçecektir çocuklarınıza daha faydalı olacaktır. Öğretmenin yanında 6 saat duruyor geri kalan zamanda sizinle bundan dolayı çocuğun geleceği için bağımsız yaşaması için öğretmenlere ama tekrar tekrar söylüyorum işi bilen öğretmenlere yaptığı uygulamaları size nasıl ve neden yaptığını açıklayan öğretmene müdahele etmeyin. Ama Yetersizliğinin hırsını çocuklardan çıkaran öğretmenlere elbette müdahele edinç

 

-- Yukarıda ve yazılarımda yazdığım düşünceler kesinlikle kişisel görüşlerimdir katılıp katılmamanız veya uygulayıp uygulamamanız sizin insiyatifinizde ben böyle faydasını gördüğüm için çocuklarınıza veya öğrencilerinize faydalı olur diye paylaşıyorum düşüncelerimi ..

 

--Pekiştireç ve pekiştirme yi karıştırmayın yarın matematik öğretimi ondan sonra pekiştirme ve cezayı anlatacağım.

 

Evet arkadaşlar bugünkü yazım bu kadar sizlere yarın ki yazımı sadece Matematik öğretimine ayıracağım.

 

SORULARINIZI YORUM KISMINA YAZABİLİRSİNİZ...

İletişim: hadogan44@gmail.com

Her Çocuk Özeldir....

 

ozelegitimci26.blogspot.com

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni

Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Kurumunuzun ihtiyaç duyduğu tüm işlemler tek otomasyonda... Hem de ücretsiz!

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.