22-11-2014 |

UNDP 2014 İnsani Gelişme Raporu

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), kalkınmada ilerleyebilmek, bu ilerlemeyi güvence altına alabilmek için herkesin temel sosyal hizmetlere erişiminin sağlanması, sosyal güvenlik ve tam istihdam alanlarında daha güçlü politikalar oluşturulması çağrısıyla oluşturulan 2014 İnsani Gelişme Raporu’nu 24 Temmuz 2014’te Tokyo’da açıklamıştır. “İnsani İlerlemeyi Sürdürmek: Kırılganlıkları Azaltmak ve Dayanıklılık Oluşturmak” başlığıyla yayımlanan raporun Türkiye lansmanı ise 2 Eylül tarihinde yapılmış ve sonuçlar kamuoyuyla buluşturulmuştur.

Raporun sonuçlarına göre 2013 yılı sonu itibariyle Türkiye, İnsani Gelişme Endeksi (İGE) yüksek insani gelişme kategorisinde yer almış ve 187 ülke ve bölge arasında 69. olmuştur.

Bu verilere göre, raporun Türkiye’de eğitim alanına ilişkin önemli şöyle özetlenmiştir:

  • 2013 yılı itibariyle, Türkiye’de yetişkin nüfusun (15 yaş ve sonrası) okur-yazarlık oranı yüzde 94, genç nüfusta (15-24 yaş) okur-yazarlık oranı ise yüzde 98 olarak belirtilmiştir.
  • 25 yaş ve üstü nüfusta en az ortaokul mezunu yetişkin oranı yüzde 49,4'tür.
  • Türkiye’de çocukların okulöncesi eğitime katılma oranı istenen düzeyin çok altında kalmıştır. Ortalama brüt okullaşma oranları(1) ilkokul çağındaki çocuklarda yüzde 102 ve ortaokul çağındaki çocuklarda yüzde 89 iken, okul öncesi dönemdeki çocuklarda yüzde 29 oranında kalmıştır.
  • Eğitim giderlerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranı verilerinde dünya genelindeki ortalama yüzde 5 olarak belirtilmiştir. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2,9’da kalarak dünya ortalamasının gerisine düşmüştür.
  • Türkiye’de 1980-2013 yılları arasında ortalama öğrenim görme süresi 4,7 yıl ve öğrenim görme süresi beklentisinin de 6,9 yıl artış gösterdiği raporun diğer önemli verileri arasındadır.
  • Eğitim alanında raporun vurguladığı en önemli noktalardan biri erken çocukluk eğitimidir. Erken çocukluk döneminde eğitime yapılan yatırımlar gibi zamanında yapılan müdahalelerin hayati önem taşıdığı vurgulanmaktadır.

[1] İlgili öğrenim türündeki tüm öğrencilerin, ait olduğu öğrenim türündeki teorik yaş grubunda bulunan toplam nüfusa bölünmesi ile elde edilir.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

Hazırlayan: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı

Eylül 2014- 239 Sayfa

Rapora ulaşmak için:

http://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/library/human_development/hdr-2014/

Kaynaklar:

http://www.tegv.org

http://www.tr.undp.org

http://www.tegv.org
http://www.tr.undp.org

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın

İş Arayanlar

iş arayan 635 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Mehmet M.
Uzman Öğretici

Dün

İrem D.
Çocuk Gelişimcisi

Dün

Canan Ö.
Uzman Öğretici

Dün

Beyza U.
Psikolog

Bugün

Gökhan G.
Psikolog (Klinik)

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
İş mi Arıyorsunuz?

Başka bir şehire taşınmayı düşünüyor, iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...