31-05-2010 |

Özgül Öğrenme Geçlüğünde Tedavi (Eğitim) Süreci

Özgül Öğrenme Güçlüğü’nün tedavisi eğitimdir. Ancak eğitim çocuğun okulda edindiği eğitimden farklıdır. Çocuk okulda görmekte olduğu eğitimin yanısıra psiko-pedagojik terapi (eğitsel terapi) görmelidir.

Bu eğitim, bu alanda uzmanlaşmış kişiler tarafından verilmelidir. Özellikle Özgül Öğrenme Güçlüğü ve Dikkat Eksikliği alanlarında eğitim almış kişiler tarafından uygulanması gerekmektedir.

İyi bir değerlendirme yapıldıktan sonra çocuğa uygulanacak psiko-pedagojik terapinin hangi alanlarda olması gerektiği ve bu problemli alanlarda hangi yöntemlerin uygulanmasının uygun olacağı ile ilgili bilgi edinilebilir. Burada önemli olan çocuğun zorluk çektiği alanların belirlenmesi ve bu spesifik alanlara yönelik özel bir eğitim programı düzenlenmesi gerekliliğidir.

Psiko-pedagojik terapi ile çocuğun zorlandığı alanlar ele alınır. Çocuğun görsel, işitsel, dokunsal, ve kinestetik algısı ile ilgili ortaya çıkan sorunlar belirlenerek bu alanlardaki becerilerin geliştirilmesi gerekmektedir.

Tedavi sırasında çocuğun zorluk çektiği alanların yanı sıra, güçlü olduğu alanlar da belirlenmeli, bunlar tedavi sürecinde değerlendirilmelidir. Aile, okul ve terapistin kurduğu işbirliği çok önemlidir. Bu sayede hem okulda hem de evde çocuğun eğitiminin gerçekleştirilmesine yönelik düzenlemeler yapılarak başarı sağlanması kolaylaşır. Ayrıca aile ve öğretmenin Özgül Öğrenme Güçlüğü’nün tam olarak ne olduğunu anlaması ve kabullenmesi ve çocuğun başarı düzeyi ve tedavi süreci ile ilgili gerçekçi beklentilerinin olması gerekmektedir. Aksi halde hem aile, hem öğretmen hem de çocuk hayal kırıklığı yaşayabilir.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

Özgül Öğrenme Güçlüğü’ne yönelik bir ilaç tedavisi yoktur. Ancak bu bozukluk sıklıkla dikkat eksikliği, hareketlilik, depresyon, kaygı bozuklukları veya diğer psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülebilir. Bu durumda diğer psikiyatrik bozukluklara yönelik ilaç tedavileri değerlendirilmelidir.

UZMANA BAŞVURMADAN Önce:

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu veya Öğrenme Güçlüğü belirtilerini okudunuz ve artık konu ile ilgili bir miktar bilginiz var. Çocuğunuzda bu belirtilerden bazılarını gözlemliyorsunuz ve bir uzmana başvurarak konuyu etraflıca incelemenin vaktinin geldiğini düşünüyorsunuz...

Peki ama uzmana başvurmadan önce yapmanız gerekenler nedir?

Başvurduğunuz uzman size çocuğunuzla ilgili hem sizin hem de çocuğunuzun öğretmeninin çocuğunuzla ilgili gözlemlerini detaylı biçimde soracaktır. Gözlemlerinizi not ederken çocuğunuzun hangi davranışlarının olası DEHB veya ÖÖG belirtilerini akla getirdiğini ve bunların hangi ortamlarda ortaya çıktığını göz önünde bulundurmalısınız. Çocuğunuzun dikkat ve öğrenme sorunları ile hareketliliğine ilişkin gözlemleriniz varsa bunları uzmana başvurmadan önce yazmanız ve elinizdeki notlarla birlikte uzmana gitmeniz tanı sürecinin kolaylaşmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca çocuğunuzun öğretmeninden bilgi alarak onun gözlemlerini de not etmeniz uzmanla görüşme sırasında çok faydalı olacaktır.

Uzmana Başvurmadan önce Çocuğumuza ne Söylemeliyiz?

Anne babaların merak ettikleri bir diğer konu da başvurucakları uzmana gitmeden önce çocuklarına ne söylemeleri gerektiği ile ilişkilidir. Çocuğunuza, kendisinin daha mutlu ve başarılı olması için bir uzmana gideceğinizi söylemeniz başlangıç için yeterli olacaktır. Bir tanı konulması durumunda ise bu tanı ile ilgili olarak ek açıklamaları uzmanınızla birlikte konuşup karar vererek söylemeniz daha sağlıklı olacaktır.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) Okul Hayatını Nasıl Etkiler?

DEHB ve ÖÖG, özellikle çocuklar okula başladıktan sonra sıkıntı yaratan tanılardır. Zira bu çocukların okula başlamalarıyla birlikte uyum sorunları, öğretmen ve arkadaşlardan gelen şikayetler ve çocuğun hafif ya da orta düzeyde yaşadığı sıkıntılar baş gösterir. Ülkemizde okul çağı çocuklarının her 10 tanesinin 1 ila 2’sinde öğrenme güçlüğü ya da dikkat eksikliği görülmektedir. Okulda başarılı olmak, ebeveynler, akranlar arasında ve genel olarak toplumda oldukça fazla önem verilen bir konudur. Dolayısıyla akademik başarısızlığa atfedilen olumsuz değerler kolaylıkla küçümsenemez. Tekrarlanan akademik başarısızlıklar kendini korumaya yönelik stratejilerin gelişmesi, çaresizlik ve psikolojik uyum sorunları gibi olumsuz bir tarzın gelişmesine neden olur. Ayrıca bu çocukların bazılarında daha belirgin olarak ortaya çıkan akademik beceri bozuklukları nedeniyle “zeka sorunu” ya da “tembel” olduğu ya da bazılarında ortaya çıkan hareketlilik ve dikkat dağınıklığı nedeniyle “tembel, isteksiz ve haylaz” gibi yorumlarla karşılaşmaları da işleri hem çocuk hem de ebeveyn açısından zorlaştırır. Bu yorumlar çocuğun özgüvenini sarsmakta ve kendisi ile ilgili olumsuz duygulara sahip olmasına neden olabilmektedir. Aynı zeka düzeyindeki yaşıtları ile aynı becerileri gösteremeyen çocuk zaman içerisinde “Beceriksizin tekiyim” “Hiç bir şeyi başaramayacağım” ve hatta “Ben aptalım” gibi kendisine yönelik olumsuz düşüncelere sahip olabilir.

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

Öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği olan çocuklar sorunlarının doğası gereği sık sık başarısızlıklar yaşarlar. Sınıf içerisinde yaşadıkları zorluklar akademik problemlere neden olur. Sosyal anlamda ebeveynleri, öğretmenleri ve akranlarından olumsuz geri bildirimler alırlar. Dolayısıyla, sık sık başarısızlık yaşayan çocuklar öğrenilmiş çaresizlik tepkileri geliştirme riski taşırlar. Öğrenilmiş çaresizlik tepkisi geliştiren çocuklar ise başarısızlıklarını kendi beceriksizliklerine atfederler. Bu atıf tarzı zor görevler karşısında daha az çaba gösterilmesine neden olabilir. Dolayısıyla, öğrenilmiş çaresizlik tepki tarzı geliştirmiş olan çocuklar bir başarısızlık deneyiminden sonra bir görevi gerçekleştirmeye yönelik daha az ısrarcı olurlar. Bu da daha fazla başarısızlığa neden olur ve çocuğun problem çözemeyeceği inancını pekiştirerek bu inancın doğrulanmasına neden olan davranışları ortaya çıkartır.

Bu nedenle ÖG ve DEHB olan çocuklar ne kadar erken belirlenirlerse çocuğun eğitimden yararlanma ihtimali de o denli fazla olur. Okul öncesi dönemden itibaren bu çocuklarla yapılabilecek çalışmalar doğrultusunda bu çocuklarda ortaya çıkabilecek çok sayıda sorunun üzerinde çalışılarak geliştirilmesi sağlanabilir. Böylece çocuk ilköğretime başlandığında pek çok sorun önceden ele alınmış olacağından çocuğun okula ve yeni girilen bu oldukça kurallı ortama alışma süreci kolaylaşır.

Bilgilerinize

Mehmet KÜÇÜKGÖZ

Özel Eğitim Uzmanı

Detaylı bilgi için:

MKG ÖZEL EĞİTİM DANIŞMANLIK

Email: mkg@hotmail.com.tr veya ozelegitimci@windowslive.com

http://www.facebook.com/mkgdanismanlik

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.

Ünivetsite ders notları
Gözlem ve uygulama değerlendirmeleri

Yorumlar (1)

[ Üyelere Özel ] 03-06-2010 18:58:31

ebeveyn olarak çocuklara özgüven kazandırmalıyız.ileriki hayatlarında kimlik karmaşası yaşamasınlar.yazınızı okudum çok güzel ellerinize sağlık biz eğitimcilerin.bu ve benzeri yazıları okuyup topluma faydalı olmalıyız.

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Uzmanı

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
İş Arayanlar

iş arayan 669 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

2 gün önce

Duygu U.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

3 gün önce

Nazife D.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

Dün

Minay K.
Özel Eğitim Öğretmeni

Dün

Feryal G. D.
Sınıf Öğretmeni

Dün

Kahraman A.
Sosyolog

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.