02-07-2004 |

OTİZM NEDİR?

Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir genel gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle 2 yaşından itibaren ortaya çıkar. Otistik çocuklar genelde öğrenme ve algılama bozukluğu çekerler. Otistik çocukların büyük bir bölümünde farklı seviyelerde zeka geriliği görülsede zeka seviyeleri normal olan otostik çocuklarda vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, otostik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta bir zorluk çekerler. Bir annenin doğum sonrası çocugunun özürlü olma oranı % 2 dir. otostik olma ihtimali % 0.5 ' tir. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görünmektedir. Asperger sendromu ve Rett sendromu olarak bilinen otizm formlarıda bilinmektedir. OTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR? Otistikleri, etkilenme dereceleri değişse de aşağıda ortak belirtiler görülür. Sosyal ilişkilerde güçlük Konuşma güçlüğü. Konuşma güçlüğü. Sözsüz İletişimde zorlanma. Oyun oynama ve hayal kurmada güçlük çekme. Değişiklere karşı tepki ve direnç gösterme. OTOSTİK BİR ÇOCUK ; Başkalarına ilgisizdir. Göz temasından kaçınır. Başkaları ile kendiliğinde temas kurumaz. İsteklerini bir yetişkinin ellerini kullanarak belirtir. Diğer çocuklarla oynamaz. Sürekli bir konu üzerinde konuşur. Tekrarlar fazladır. Sebepsiz şekilde ağlar, güler, ve sebepsiz davranışlarda bulunur. Anlamsız sözleri üst üste tekrarlar. Nesneleri tutup sürekli döndürmekten hoşlanır. Değişikliklerden hoşlanmaz. Yaratıcılık gerktiren oyunları oynamaz. Bazıları yaratıcılık gerektirmeyen bir takım işleri oldukça hızlı ve iyi yaparlar. OTİZİMİN SEBEBİ NEDİR? TEDAVİSİ VAR MIDIR? Otizme neyin sebep olduğu henüz net olarak bulunamamıştır. Ancak son dönemdeki araştırmalar, otizmin genetik bir rahatsızlık olduğu görünüşü kuvvetlendirmektedir. Otizmin kesin tedavisi için henüz herhangi ya da ilaç mevcut değildir. Otistik çocuklarının kullandığı ilaçlar genelde hiperaktivi azaltan, dikkatin yoğunlaşmasına yardımcı olan, dolayısıyla çocugun eğitiminden daha çok faydalanmasına destek veren yardımcı ilaçlardır.
Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.

Yorumlar (13)

[ Üyelere Özel ] 07-08-2012 18:13:22

İnternetten film araştırması yapıyordum. Psikolojiye ilgi duyarım. Bu konularda bir film arıyordum ve psikoloji ile ilgili meslekleri yapanlar için film önerileri buldum. Yağmur Adam filmini otizm kategorisine koymuşlar. İndiriyorum ve izleyeceğim.

Otizmi bu sayede yeni yeni tanımaya başladım. Bir otizm hastasında görülen bazı özelliklerin bende olduğunu da yeni keşfettim. 18 yaşındayım.

Kimse bana 'sen otizmsin' falan demedi şimdiye kadar. Kendimi ifade yeteneğimi internet kullanarak geliştirdim. Birşeyler düşünüyordum ve düşündüklerimi toparlayarak anlatamıyordum. Ben buna 'kelimelerle düşünme' adını koydum. Kelimelerle düşünmek gerçekten zor birşey ve böyle yapmak zorunda olduğum zamanlar çok oldu.

İnternette geliştirdiğimi söylemiştim iletişim yeteneğimi. Sonra bireysel yaşantıma da uygulamaya çalıştım bunu.

Psikolojik rahatsızlıklarda tanısı konulmamış hastalığın(ilaç gerektirmeyen) daha kolay çözülebileceğine inanıyorum. Çocuk hasta olduğunu anlamadan iyileşmeli. Hattra karşısındakinin doktor olduğunu bile bilmemeli.

El becerim, algılama yeteneğim, algıladığımı hemen uygulamaya koyabilme kaailiyetim zayıf. Hatta güzel top bile oynayamam. :) Yeteneklerim fazla yok belki ama becerilerimle(ki bu geliştirilebilir) hayatımı sürdürebilirim.

Ayrıca tanımı yapılan 'otizm'lilerin aksine düşünme yeteneğim hayli gelişmiş vaziyette. Gerçekten algıladığım birşey üzerine ön sezi ve fikir üretme yeteneğim gelişik durumda. Gerçekten otizm olabilir miyim bilmiyorum.

Ebeveynlerin mesajlarını gördüm. Onlara diyecek bir iki cümlem var;

Otizmli veya değil, hasta veya sağlıklı bunlar bir yere kadar. Ahlaklı gençler yetiştirmeye özen gösterin. En önemlisi budur. O zaten kendi yolunu bulur. Sadece destek olun, hayanın acı gerçeklerinden onu soyutlamaya çalışmayın. Bilsin, öğrensin.

Artık otizmi de bir hastalık olarak görmekten vazgeçin derim.

Saygılar..

[ Üyelere Özel ] 12-06-2011 01:54:53

konuya çok vakıf değilim ama sadece araştırdıklarımla bir önerim olabilir. müzik eğitimi ve yaratıcı dramayı denedinizmi. yada bu konuyla ilgili bilgi aldınızmı? sadece bunu sorabilirim.

[ Üyelere Özel ] 05-11-2009 11:17:34

bu okuduğum yazıyı beklki 100 kere daha okudum otizmle ilgili duyduklarımız hep aynı değişik bir çözüm varsa bunu sunalım artık ben de bir otiktik çocuk annesiyim

[ Üyelere Özel ] 21-03-2008 09:41:09

Öncelikle bu yazıyı ansiklobedilerde bile bulabiliriz.Sadece yazmak için yazılmış bir yazı diye düşünüyorum. İkinci olarak otizm genetik bir rahatsızlıktır görüşünden çok genetik yatkınlığı olan bir bozukluktur görüşü ağırlık kazanmaktadır, bununda nedeni tek yumurta ikizlerinin ikisindede her zaman otizm görülmemesi, bazen tek çocuk otistikken diğeri normal...
Üçüncüsü, böyle bir sitede özürlü kelimesini doğru bulmadım.Bunun doğrusu engelli değilmi, niye birilerinden özür dilemek zorunda kalıyorlar.
Dördüncüsü, özellikle Amerika birleşik devletlerinde ciddi kabul gören DAN protokolunden söz etme zamanı gelmedimi? Ayrıca artık oksidatif stres ve otizm, asperger sendromu, şizofreni gibi hastalıklar arasında ilişki ciddi üniversiteler tarafından incelenmiş ve raporlar halinde sunulmuştur.Bu konuda bilgi sahibi olmak yerine biz ebeveynler hala eski tekrarları duymak istemiyoruz. Birazda siz bize yardımcı olun lütfen.....

[ Üyelere Özel ] 25-11-2010 11:06:44

bu sebepler dışında bazı uzmanların yaptığı açıklamalar var alev hanım vücutta bulunan kurşun miktarı fazla olduğunda sinir uçlarına zarar verir denio ve bu otizme yol açıo deniyo
her uzmandan farklı bişi duyuyoz ve otizme ait bi bölüm ünv açılması gerektiğine inanıorum bi özel eğitimci olarak


[ Üyelere Özel ] 12-12-2007 20:19:07

bu konuyu biraz daha açıklayıcı anlatırsanız daha yararlı olacağına inanıyorum .yinede teşekkür ederim.

[ Üyelere Özel ] 05-07-2007 00:32:33

Tanım olarak iyi yapılmış,çok açık ve net ama birazda neler yapılması gerektiği konusunda açıklamalar yapılırsa daha iyi olur

[ Üyelere Özel ] 18-08-2006 21:02:24

GENEL ANALAMIYLA AÇIKLAYICI AMA ÇOK FAZLADA YETERLİ BULMADIM DAHA GENİŞ BİR AÇIKLAMA YAPILMIŞ OLMASINI TERCİH EDERDİM YİNEDE BİLGİLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

[ Üyelere Özel ] 02-08-2006 12:43:09

daha geniş çapta bir araştırma bekliyordum

[ Üyelere Özel ] 14-07-2006 15:20:07

iyi anlatılmış.çünkü bunu sadece uzmanlar okumuyor,yeni öğrenecek olanlar için çok açıklayıcı ve anlaşılır.

[ Üyelere Özel ] 30-06-2006 09:37:49

aileleri tam olarak tatmin etmeyen bir yazı ama yüzeysel olarak fena değil

[ Üyelere Özel ] 23-04-2006 11:19:19

otizmi hiç bilmeyen birine tanıtmak için iyi sayılabilir.ama çok genel, derine inemeyen bir yazı.

[ Üyelere Özel ] 11-03-2006 11:36:55

idare eder

[ Üyelere Özel ] 28-02-2006 11:29:19

otizm konusu genel anlamda kısaca özetlenmiş.bilgiler doğru ve anlaşılır.bilgisi olmayan insan için açıklayıcı olmuş.bence bunu okuyan aileler şunu merak edebilir:benim çocuğum da otistik olabilir mi? ve ben bunu bebekken nasıl anlarım? bu konuda daha çok açıklama olabilir.

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni

Kullanıcı Görüşleri...
Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Eleman mı Arıyorsunuz?

Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...