19-02-2005 |

Kekemelik

bloklar (konuşma sırasında doldurulan ya da doldurulamayan ara vermeler)

[1]

SERÇİN KÖYܒNDE HERKES TEKLİYOR : KEKEME KÖY”

Aydın’ın Söke İlçesi’ne bağlı Serçin Köyü Muhtarı Mithat Kocakaya, köyünde kekemelik rahatsızlığının artış göstermesi üzerine hastalığın nedenlerinin araştırılması için Kaymakamlığa başvurdu. Muhtar Kocakaya “Köyümdeki kekemeler anlaşamayınca birbiriyle dövüşüyor. Kekemelikteki bu artışın nedenleri araştırılmalı ve çözümü bulunmalıdır"”dedi. Söke’nin eski köylerinden Serçin'de yaklaşık 50 kişinin kekeme olduğunu belirten Kocakaya, şöyle konuştu: Köyde ben dahil olmak üzere 50 kekeme ve 13 özürlü kişi var. Benim kekemeliğim muhtar olduktan sonra biraz azaldı. Köyde kekeme olanlar çok büyük sıkıntı çekiyor. Kekemeliğin bu kadar yoğun olmasının nedenlerini anlayamıyoruz”

  öğrenmiş durumdalar?

  öğrenilmekte midir veya bu durumu  kişiler kalıtsal olarak mı kazanmaktadırlar? Kekemeliğin psikolojik temelleri nelerdir?”

Nöro-linguistik bir sorundur.

Yukarıda sözü edilen yaklaşımlardan her birinin tek başına kekemelik olgusunu değerlendirmede ve eğitiminde/ terapisinde yeterli olabileceğini söylemek mümkün değildir.

  içinde bulunduğu  sosyolojik tip ne olursa olsun, devamlılığı ve işlevselliği bakımından önemli sosyal bir olgudur. Aile, çocuğun ilk andan itibaren sosyalleşme süreçlerinde ve davranışların gerçekleştirilmesinde birinci derede rol oynayan bir kaynaktır.

  bu da o anda yaşadıkları sorunları arttırabilir.

  konuşma problemine nasıl yaklaştığına ve neler yaşadığı ile ilgili duygularına kulak verelim.

             “Şu an 3,5 yaşında akıcı konuşma bozukluğu (kekeme) olan bir oğlum var. Oğlumun konuşma güçlüğü yaşamasından dolayı çok üzgün, endişeli ve kaygı içersindeyim. Zaman zaman da suçluluk duyuyorum. “ Oğlum konuşmaya başladığında çok güzel konuşuyordu. Neden şimdi böyle konuşuyor? Düzelecek mi? Peki, ne zaman? ” gibi soruları hem kendime hem de eşime soruyorum. Bu sorunu kendime dert ettim; baskı içine girmiş gibi hissediyorum ve sorunu aşmada kendime etkin bir rol verdiğime inanıyorum. Tek amacım elimden geleni yaparak, çocuğuma yardım edip  onu bu durumdan kurtarmaktır. O kadar üzülüyorum ki; bazen karmakarışık  duygular içine giriyorum ve  oğlumun  konuşma sırasında yaşadığı  güçlüğe yönelik bazen olumlu bazen de olumsuz tepkiler veriyorum. Örneğin  oğlum söze başlarken hece tekrarı yaptığında ( ma-ma-ma-masa)  konuşmasını bitirmesini beklemeden müdahale ediyor ve “Doğru konuş, bir kere daha söyle, benden sonra tekrar et, düşün sonra söyle, böyle konuşursan seninle konuşmayacağım” diyor veya kekelemesini durdurarak onun yerine sözcüğü  ben söylüyorum. Bunları istemeden bir anda yapıyorum. Sizce doğru mu davranıyorum ? Ne yapmalıyım ? ”

  müdahaleler, çocuğu olumsuz yönde etkileyerek onun konuşacaklarına dikkat etmesine ve takılmayacağı sözcükleri seçmesine yol açabilir. Özellikle heyecanlandığında, yabancılarla konuştuğunda ortaya çıkan bu takılmalar nedeniyle çocuk bu ortamlarda konuşmamayı tercih edebilir.

  daha güvenli ve sevecen  bir aile ortamı içerisinde onun  gelişimini destekleyerek sorunu aşmasında yardımcı olmaktır. 

Ankara.

Sayı: 18.

Ankara .



 

Yorumlar (9)

[ Üyelere Özel ] 13-01-2008 22:40:57

teşekkürler

[ Üyelere Özel ] 25-12-2006 15:02:26

bir demet balık bir demet çiçek gerçekten çok guzellllll....
daha geniş bilgiler olursa daha guzell..

[ Üyelere Özel ] 05-12-2006 18:19:39

Kekemelik konusunda aileye verebileceğimiz önerilerde eksik kalan kısımlarımı tamamlamama yardımcı bilgiler sunduğunuz için teşekkürler.

[ Üyelere Özel ] 24-09-2006 00:02:30

teşekkürler

[ Üyelere Özel ] 03-08-2006 13:24:28

iyiydi

[ Üyelere Özel ] 17-07-2006 16:30:37

daha cok yüzeysel bilgi verilmiş. Çok fazla ayrıntıya inilmemiş. Ama yine de teşekküre değer.

[ Üyelere Özel ] 13-05-2006 13:26:01

daha da iyisi olabilirdi

[ Üyelere Özel ] 12-05-2006 06:52:53

teşekkür ederim bu konuyla ilgili daha çok bilgi sahibi olmak isterim

[ Üyelere Özel ] 16-03-2006 22:53:21

başarılar diliyorum iii makale teşekkurler

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Dil ve Konuşma Terapisti

Kullanıcı Görüşleri...
İş Arayanlar

iş arayan 620 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

2 gün önce

Neşe A.
Psikolog

2 gün önce

Rahime Ç.
Sosyal Hizmetler

Bugün

Zeliha T.
Uzman Öğretici

Bugün

Nurhanfiliz A.
Okul Öncesi Öğretmeni

Dün

Ayşenur D.
Psikolog

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.