08-10-2016 |

Genital siğil nedir ve nasıl tedavi edilir

Genital Siğil Human Papilloma Virüs (HPV) sık rastlanan bir DNA virüs çeşididir. Cinsel açıdan aktif kişiler yaşamlarının bir döneminde bu virüs ile karşılaşır.

Kondilomlar kadınlarda en sıklıkla vulva -dış genital bölge-, anus -makat çevresi-, vajina ve serviks -rahim ağzı- bölgelerinde görülür. Erkeklerde ise genital siğil kondilomlar penis, anus ve kasık bölgesinde sıklıkla oluşur. HPV virüsünün 120'nin üzerinde tipi vardır, özellikle genital bölgede görülmesine rağmen bazı tipleri anal bölge, ağız içinde (oral seks sebebiyle) görülebilmektedir.

HPV virüsü vücuda girdikten sonra dönem dönem alevlenmeler ile ortaya çıkabilmektedir. HPV genital siğil veya kondilom denen lezyonlara yol açabilir.

Genital Siğil Tanısı

Tanı muayene esnasında lezyonların görülmesi ile konur. Ciltten kabarık karnabahar tarzında lezyonlar kolaylıkla tanınır, ancak düz lezyonlar çıplak gözle görülmez, %3-5 asetik asit uygulandıktan sonra kolposkopla ciltte renk değişimi, acetowhite görünümü tanı koydurur. Smear testi genital siğilin tanı ve takibinde son derece önemlidir. Mutlaka yılda bir defa smear yaptırmalıdırlar. Tedavi öncesi diğer kanser lezyonlarından kesin bir şekilde ayırmak için mutlaka biyopsi alınmalıdır. Genital siğil tanısı konan kişilerin partnerleri de mutlaka muayene olmalı ve gerekir ise tedavi edilmelidir.

Makatta ele gelen çıkıntılar siğil midir?

Makatta ele gelen çıkıntılar ve şişlikler başka hastalıkların belirtileri de olabilir. Genital siğiller saplı veya sapsız kabarıklıklar şeklinde olabilirler. Genital siğilleri ayırt etmek için muayene etmek gerekir.

Genital Siğil Olursam Riskleri Nelerdir?

Genital siğile neden olan virüs rahim ağzı kanserine de neden olabilmektedir. Ancak bölgede genital siğile neden olanlar genellikle düşük risk grubunda olan virüs tipleridir.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

Bağışıklık sisteminde sorun olan kişilerde yaralar daha şiddetli seyredebilir ve tedaviye daha zor yanıt verebilir, bu kişilerde genital siğilin tekrarlama riski daha yüksektir.

HPV'nin Kuluçka Dönemi

Kuluçka süresi belli değildir. Genellikle HPV ile temastan sonra genital siğil gelişmesi 1 veya 6 ay içinde gerçekleşir. Bazı kişilerde HPV yıllarca veya on yıllarca sessiz kalabilir. Bu yüzden hastalığın ne zaman veya kimden bulaştığını bilmek mümkün olmayabilir.

www.avrupacerrahimerkezi.com

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Hekim (Pratisyen)

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuzda çalışacak personele mi ihtiyacınız var?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Kullanıcı Görüşleri...