08-10-2016 |

Evet "Artık Zihinsel Engelli Bireylerinde Kitap Ve Materyalleri Var." denildiği gibi.

Sanırım kardeşimiz yayın evinin adını vererek " Vanilya Okul Öncesi Eğitim Ve Yayıncılık " kendi reklamını yapmış. Yayın evinin internet sitesinde okuma- yazma ve matematik öğretimi ile ilgili bölümü açtığınızda öğretimin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler içermektedir. Okuma yazmada iki tür yöntem açıklaması yapilmıştır.

1. Bütünden parçaya yani tümdengelim metodu. " Fiş ile öğretim. "

2. Parçadan bütüne yani tümevarım metodu.  Kardeşimiz bunu ikiye ayırmış.

    1. Ses temelli cümle metodu ile.

    2. Ses tanıtım yöntemi ile.

 Ses tanıtım yönteminde öğrenciye sesi tanıttıktan sonra hece, kelime ve cümle yazdırılmıyor mu? Tabiki yazdırılıyor. Tümevarım metodu " ses temelli okuma yazmadır" Adı üstünde parçadan bütüne doğru gidersiniz. Bu metodu ikiye ayırıp birbirinden farklıymış gibi gösteremez-siniz. Sesi tanıtır, seslerden hece, hecelerden kelime, kelimelerden cümleler oluşturursunuz, Öğrenilen cümlelerden kısada olsa metin oluşturup, öğrenciye okutur yazdırırsınız.

  Bütünden parçaya "tümdengelim" metodunun yararları yazılmış alt alta. Aynen yazıyorum.

    1. Anlamlı okumayı sağlıyor.

    2. Okuma daha hızlı oluyor.

    3. Okuma-yazma daha kısa sürede öğreniliyor.

    4. Zeka düzeyi daha düşük olan çocuklarda etkili oluyor.

   Bu yazılanlar doğru ise neden ses temelli okuma yazma öğretimine geçildi. Çünkü çok başarılı olmadığı için. Fiş yönteminde en erken okuma yazma mart-nisan ayıdır. Asla okuma yazma fiş yöntemi ile daha kısa sürede öğrenilmez. Bu yöntem sadece öğretmene kolaylıktır, yorulmazsınız. Bir fiş cümlesini öğrenci ezbere yazana kadar ikinci bir cümle veremezsiniz. O zaman zarfında siz hiç bir şey yapmadadan yerinizde oturur, öğrenci aynı cümleyi sayfalarca yazar. Ses temelli okuma yazma öğretimi yasalaşmadan önce,  fiş yöntemi uygulanırken ses temelli yöntemde uygulanıyordu. Nedeni öğretmenler öğrencilerine okuma yazmayı daha çabuk öğrettikleri için. Fişler sınıfa o dönemde müfredata uyma zorunluluğu olduğu için asılıyordu.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

    Dördüncü maddede zeka düzeyi daha düşük olan cocuklarda etkili olduğundan bahsedilmiş. Olması mümkün değil. Çünkü fiş temelli öğretimde öğrenci 30-35 fiş cümlesini, o cümlelerin kelimelerini ve hecelerini ezbere bilmek zorundadır. Zeka düzeyi düşük olan yavrularımız ön(kısa) bellekten, arka(uzun) belleğe bilgi aktarmada zorluk yaşarken o kadar cümleyi, kelimeyi, heceyi nasıl ezberleyecek sormak isterim.

   Bu metod belki iç dünyaları anlaşılmayan alıcı dilleri olup, ifade edici dilleri olmayan otistik öğrencilere uygulanabilir. O öğretimde aslında tam olarak fiş yöntemi sayılmaz. Nesne isimlerini yazmayı öğreterek okuma yazmayı öğrenirler.

   Ses temelli öğretime başlarken öğretmen zorluk çekebilir. Fakat öğretmen öğrenciye sesi çıkarmada iyi model oluyorsa, sesi güzel çıkarabiliyorsa normal ve hafif düzeydeki çocuklara birinci ve ikinci grup sesleri verdiğinde öğrenci diğer sesleri okuyup yazmada zorluk çekmiyor. Okuma yazmaya başlıyor. Zeka seviyesi daha düşük öğrencilerde üçüncü ses grubunu verdiğinizde okuma yazmaya başlıyor. Eşim normal sınıf öğretmeni 2009-2010 öğretim yılında iki ay gibi kısa sürede sınıfına okuma yazma öğretti. Bende bu yöntemle haftada iki saat aldığım bir çok öğrenciye en fazla üç ay gibi sürede okuma yazmayı öğrettim. Bu yöntem fiş yöntemine göre daha başarılı olduğunu idda ediyorum.

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

21 yıllık birikim ve tecrübeyi içeren EÇOP ile tüm işlemlerinizi hızlıca yapın!

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Kullanıcı Görüşleri...