08-10-2016 |

Duyu Bütünleme Nedir?

DUYU BÜTÜNLEME

Bildiğimiz üzere 5 duyumuz vardır(koku,tat,dokunma,görme,duyma).Bunların yanında vestibüler ve proprioseptif duyularımız bulunmaktadır.Vestibüler duyumuz bize denge ve vücudumuzun alan içindeki yerini kavramamız konusunda bilgi verir,propriosetif duyu bize görsel alanımız dışındaki vücut parçalarımızın pozisyonu hakkında bilgi sağlar.

Bir motor aktiviteyi planlamak ve açığa çıkarmak için bu duyuların birlikte çalışması gerekmektedir yani duyuların bir bütün olması gerekmektedir.Örneğin;çay içmek için ,elimizin çay bardağına olan uzaklığını görme duyumuzla algılarız, vestibüler sistem bardağa uzanırken vücudumuzu duruma göre pozisyolamamızı sağlar,proprioseptif sistem elimizin bardağa doğru uygun hız, pozisyon, tonusta gitmesini sağlar,dokunma duyusu bize bardağın sıcaklık-sertlik gibi durumlarını algılamamızı sağlar,bardak masadan kalkıp elimizde olduğu zaman da duyduğumuz ses işitme duyumuzla algılanır ,tat duyumuz içitiğimiz çayın hakkında bize bilgi verir.Tüm bu olgular duyu bütünlemesi ve bunun sonucunda ortaya çıkan motor aktivitenin ta kendisidir.

Duyu bütünleme bozukluğu olan çocuklar,duysal algılarda zaafiyet yaşadıkları için motor planlama ve aktiviteleri normal olarak açığa çıkarmada zorluk yaşarlar.

Duyu bütünleme problemi çocuklarda erken dönemde sürekli ağlama,emme problemi,dokunmda hassasiyet,motor gerilik,konuşmakta gecikme,sürekli düşme,bozuk yürüme,bazı oyuncaklarla nasıl oynanacağını bilememe,yaşıtlarına göre beceriksiz davranışlar,seslere aşırı veya az duyarlılık diye sıralanabilir.

Diğer belirtiler: Hiperaktivite,dikkat dağınıklığı,davranış problemleri,kas tonusunda problemler,koordinasyon problemleri,okulda organize olamayan ve ödevlerini yapayan başarısızlık göstern çocuklar duyu bütünleme problemi açısından değerlendirilmelidir.

Öğrenciye verilen eğitim modüllerinin sınır kontrolü otomatik yapın.

alternatifcocuk ,sonsory integration therapy international

Yorumlar (3)

[ Üyelere Özel ] 01-04-2012 08:49:22

Bu sayfalarda ücret pazarlığı dışında bilgi paylaşma amacını taşıyan yazılar görmek çok güzel.Teşekkür ederim.Çok yararlandım.Diğer arkadaşlarımla ve velilerimle paylaşacağım.Çalıştığım kurumda her yeni bilgi diğer arkadaşlarla paylaşılır.Devamının gelmesini umet ederim.

[ Üyelere Özel ] 16-11-2009 23:22:18

ben meryem otizm tanısı konmuş bi kızım var konu otizm olnca o pozisyondaki çocuklara oranla oldukça iyi bi çocuktur ama bu otistik olduğu gerçeğini değiştirmiyo ve biz gaziantepte yaşıyoruz ve duyu bütünleme olayı hakkında yardımınızı ve önerilerinizi rica ediyorum kolay gelsin

[ Üyelere Özel ] 23-05-2009 16:03:27

Vestibüler ve propriosetif Eğitimciler tarafından bilinmesi gerektiğine inanıyorum özellikle özel eğitimciler. Eline sağlık

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Fizyoterapist

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
İş Arayanlar

iş arayan 616 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Nurhanfiliz A.
Okul Öncesi Öğretmeni

Dün

Büşra Y.
Çocuk Gelişimcisi

Bugün

Muhsin Ö.
Ergoterapist

Bugün

Melike N. D.
Uzman Öğretici

Bugün

Merve N. Ş.
Uzman Öğretici