02-10-2015 |

Direnç Gelişimi

Tanım olarak direnç, işler ters gittiğinde geri dönme kapasitesidir. Çoğu çocuk doktoru, dünyanın önüne çıkardığı her türlü olumsuz deneyimde çocuğu korumanın iyi bir fikir olmadığı kanaatinde birleşmiştir. Bu nedenle ailenizdeki destekleyici ve güvenilir ortam içinde, hayatın bir parçası olan üzüntü ve hayal kırıklıklarından geri dönmesine yardımcı olacak direncinin gelişmesini desteklemelisiniz.

Çocuğunuzun direncini yüksek tutmaya yardımcı olmanın birçok yolu vardır. Kenneth R. Ginsgburg, direnci oluşturan 7 temel faktör olduğuna inanmaktadır.

  1. YETERLİLİK: Küçüğünüzü kendi gücüne odaklanması için cesaretlendirin ve geçmişte yaşamsal durumlarda nasıl başarılı olduğuna ve sonrasında da bunu yapabileceğine işaret edin. Çocuğunuzu ciddi sıkıntılardan korumak isteseniz de, sizin yardımınız olmadan bunların üstesinden gelemeyeceği mesajını vermeyin. Bu arada kendi başına üstesinden gelemeyeceği olayların üzerine de itmeyin. Zamanla çocuklar kendi başa çıkma yeteneklerini geliştireceklerdir.
  2. GÜVEN DUYGUSU: Onun en iyi özelliklerine dikkatini çekerek kendine güvenini coşturun. İyi bir şey yaptığında ona söyleyin. Okulda ve evde başardığı şeyler için onu övün.
  3. BAĞLANTI: Güvenli hisler geliştirmesi için aile üyeleriyle ve toplumdaki bireylerle bağlarını güçlendirin. Kendi eviniz fiziksel ve ruhsal olarak güvenilir bir yer olmalıdır. Koşullar ne olursa olsun çocuğunuzun her zaman güvenebileceği sağlıklı ilişkilerin oluşmasını teşvik edecek kaliteli aile saatleri planlayın. Bir aile olarak yemek yemek, uyku zamanı öykü okumak ve aile hobileri geliştirmek gibi aile alışkanlıkları yaratın.
  4. KARAKTER: En erken yaşlardan itibaren, prensipler ve değerler aşılayarak çocuğunuzun doğruyu yanlıştan ayırmasına ve diğerlerine karşı şefkatli bir tavır almasına yardımcı olun. Bazı durumlarda nazik ve adaletli bir şekilde tepki verdiğinde ne kadar mutlu olduğunuzu veya diğerlerine karşı saygılı olmanın ne kadar önemli olduğunu bilmesini sağlayın.
  5. DESTEK: Çocuğunuza dünyanın, içinde o da olduğu için daha iyi bir yer olduğunu ve kendisinin, diğerlerinin yaşamlarında da değişikliklere neden olabileceğini anlatın. Mümkün olduğu kadar erkenden diğer insanlara karşı şefkatli ve eli açık davranarak ona iyi bir örnek olun. Bu öğretme olayı genellikle kardeşler ve diğer aile üyeleriyle başlar. Daha sonra toplumdaki diğer kişilere destekte bulunabileceği yollar yaratın (belki de evsizlere yemek götürmeye eşlik ederek ve tatile çıkamayacak şanssız çocuklara tatil hediyeleri vererek). Kendisinin olduğu kadar başkalarının hayatlarında da farklılıklar yaratabildiğini anladığı zaman, sonucu iyi olmayan deneyimlerden çıkarak, toparlanmada kendisine daha fazla güvenecektir.
  6. BAŞA ÇIKMA: Çocuğunuzun sıkıntılarla başa çıkması için ona donanım verin, onu cesaretlendirin ve sıkıntılarının üstesinden etkili bir şekilde gelmesi için ona olumlu bir örnek olun. İletişim etkili bir başa çıkma yöntemidir. Aklında olanları ve yaşamındaki olayları rahat ve güvenli bir şekilde konuşabileceği bir ortam yaratın. İşlerin üstesinden gelmek ve onları dengelemek için, özellikle de zor zamanlarda, her zaman size hislerini açıklayıp endişelerini dile getirebileceğini bilmesini sağlayın.
  7. KONTOL: Çocuğunuzun verdiği kararların ve yaptığı hareketlerin hayatta karşılaşacağı şeyleri etkileyebileceğini bilmesini sağlayın. Yaşadığı üzüntüleri dindirebilme yeteneğinin olduğunu ona hatırlatın.

Kaynaklar:

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı/Steven P. Shelov-Tanya Remer Altmann

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı/Steven P. Shelov-Tanya Remer Altmann

Fotoğraflar

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Ph.D. Dr.

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
İş Arayanlar

iş arayan 634 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Meftune S.
Çocuk Gelişimcisi

Dün

Zeynep D.
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Bugün

Fatma Z. Y.
Psikolog

Bugün

Mehmet M.
Uzman Öğretici

Dün

Sümeyye Ç.
Sosyal Hizmetler

İş mi Arıyorsunuz?

Mezun oldunuz, iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...

Kurumunuzun ihtiyaç duyduğu tüm işlemler tek otomasyonda... Hem de ücretsiz!