14-01-2016 |

"Türkiye'de Yaklaşık 2 Milyon Çocuk Engelli"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, Türkiye'de yaklaşık 8 milyon 500 bin kişinin engelli olduğunu, bunların yaklaşık...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, Türkiye'de yaklaşık 8 milyon 500 bin kişinin engelli olduğunu, bunların yaklaşık 2 milyonunun çocuk olduğunu söyledi.

Karabayık, Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası nedeniyle Gündem Dışı Konuşma yaptığı TBMM Genel Kurulu'nda, görme engelli vatandaşlarımızın sorunlarını Meclis bünyesinde gündeme getirdi.

ÜLKEMİZDE GÖRME ENGELLİLERE YÖNELİK SADECE 16 OKUL VAR!

Ülkemizde her 8 kişiden 1'inin yani yaklaşık 8 milyon 500 bin kişinin engelli olduğunu, bu vatandaşlarımızdan yaklaşık 2 milyonunun çocuk olduğunu, 100 bin civarında ise görme engellimiz olduğunu hatırlatan Karabıyık, bu rakamlara rağmen ülkemizde görme engellilere yönelik sadece 14 ilde 16 ilköğretim okulu bulunduğunu kaydetti. Adana, Ankara, Çanakkale, Denizli, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kahramanmaraş, Konya, Niğde, Tokat ve Diyarbakır'da 15 ve üzeri yaşlarda bulunan görme engellilere de temel ve mesleki eğitim veren sadece 2 tane rehabilitasyon merkezi bulunduğunu ifade etti.

Karabıyık, şunları dile getirdi: "Yani bu şu gerçeği ortaya koyuyor ki görme engelli vatandaşlarımızın eğitimden yararlanma oranı sadece yüzde 10'dur, böyle bir gerçeğimiz var. Aynı zamanda bu okullarda belli araç ve gereçlerin bulundurulması zorunlu iken çoğunda bu eksiklikler de mevcuttur. Diğer taraftan, ülkemizde hâlâ engelli çocuklarını okula göndermeyen aileler bulunuyor. Bu nedenle Millî Eğitim Bakanlığı'nın konuyla ilgili olarak ülke çapında planlı ve sistemli bir çalışma yapmasının acil olduğunu düşünüyorum."

Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.

"EĞİTİM VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ DEVLETİN GÖREVİDİR"

Lale Karabıyık, engellilerin sorunlarının çözüleceği adres olarak TBMM'yi göstererek, "Yine, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri, anayasamıza göre devletin görevidir. Ancak, burada, özelleştirilmiş bir hizmet görüyoruz ve ücretler çok yüksek olduğundan, devlet de yapılan ödemeleri yetersiz olarak verdiğinden burada da pahalı bir eğitim sistemi karşımıza çıkıyor.

Yine, görme engelli veya yarı görme engelli vatandaşlarımızın gözlüklerinin alımında da devlet maliyetlerinin tamamını karşılayamıyor. Diğer taraftan, kamuda ve özel sektörde engelliler için ayrılan boş kadroların doldurulmasını, engelliler için yeni istihdam kadrolarının oluşturulmasını ve kotaların artırılmasını, işverenlerin engelli istihdam edilmesi için özel teşviklerle değerlendirilmesini talep ediyorum." diye konuştu.

Diğer taraftan, otobüslerin sesli sinyalizasyon sisteminin olması gerektiğinin altını çizen Karabıyık, görme engelli vatandaşın geldiği yeri, nerede ineceğini bilmediğini, duraklarda da hangi duraktan, hangi otobüse bineceğini ve nereye gideceğini bilemediğini hatırlatarak, sinyalizasyon sistemlerinin bir an önce yapılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: CİHAN http://www.aktifhaber.com/turkiyede-yaklasik-2-milyon-cocuk-engelli-1289404h.htm

 

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın

İş Arayanlar

iş arayan 669 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Musa E.
Okul Müdürü

3 gün önce

Nazife D.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

Dün

Muhammet H. T.
Fizyoterapist

Dün

Kader G.
Fizyoterapist

Dün

Feryal G. D.
Sınıf Öğretmeni

Kullanıcı Görüşleri...