02-05-2015 |

RAM'larda Özel Eğitim Öğretmeni Olmak

Eğitim sistemimiz içerisindeki aksaklıklara değinmeye devam ediyoruz. Bu yazımızda, ‘Özel Eğitim Öğretmenlerinin’ sorunlarını gündeme getireceğiz.

Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığının geçte olsa, eğitim camiası ve sendikalardan gelen, ücret adaletsizliği taleplerine, kulak tıkamadığını ifade etmek gerekir. Bu doğrultuda, ikili eğitim yapan okul idarecilerinin mesai saatleri göz önünde bulundurularak haftada 2 saat artırımlı ödeme yapılması, ders dışı egzersiz çalışmaları toplam saatinin %5’ten %6 oranına çıkartılması, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yapılan yetiştirme kurslarında görev alan yönetici ve öğretmenlere kurs ücretlerinin %100  fazlasıyla ödenmesinin sağlanması düzenlemelerinin yanında, nöbete ücret konusuna da oldukça sıcak bakıldığı görülmektedir.

Ancak RAM’larda görevli Özel Eğitim Öğretmenlerinin, haklı olarak yıllardır dile getirdiği bir konu sürekli gözden kaçmaktadır. 2015 genel seçimleri öncesinde veya en geç Ağustos ayında yapılacak toplu sözleşme masasında çözümlenmesini talep ettikleri husus şu şekildedir.

Herhangi bir ilkokulda, özel eğitim sınıfında görevli Özel Eğitim Öğretmeni, bir günde 6 ders saati derse girmekte ve bir haftada 30 saat çalışmaktadır. Haftada 30 saat derse girmenin karşılığında ise 15 ders saatini %25 fazlasıyla ek ders ücreti olarak almaktadır. Oysa Rehberlik Araştırma Merkezlerinde görevli bir Özel Eğitim Öğretmeni haftada 40 saat çalıştığı halde, aynı ek ders ücretini almaktadır.

Bakanlığın bu eşitsiz uygulamada dayanağı nedir? RAM’larda görevli personelin günlük çalışma saatinin 8 saat olmasının gerekçesi var mıdır? gibi sorulara yanıt aramaya çalıştığımızda RAM’ların bir okul olmayışı ve Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri yönetmeliği karşımıza çıkmaktadır.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

Bahsi geçen yönetmeliğin üçüncü bölümünde,  ‘Uzmanların Görevleri’ başlığı altında Özel Eğitimcilerin görevleri sıralanmaktadır. Bu başlık Özel Eğitimcilerin uzman olup olmadıklarını tartışmaya açmaktadır. Oysa RAM’lara atanan Özel Eğitim Öğretmenlerinin atama kararnamelerinde ‘uzman’ ibaresi bulunmamaktadır. Ayrıca aynı yönetmeliğin ‘Tanımlar’ kısmında Özel Eğitimci; ‘Üniversitelerin Özel Eğitim veya Özel Eğitim Öğretmenliği alanlarında lisans eğitimi almış rehberlik ve araştırma merkezlerinde özel eğitim gerektiren çocuklar için tanılama ve destekleyici özel eğitim hizmetlerini veren, uygun eğitim önlemleri alınmasını sağlayan personel’ olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım Özel Eğitimcilerin ‘uzman’ kapsamında değerlendirilemeyeceğini göstermektedir. Bu nedenle yönetmeliğin kendi içerisinde çelişkiler bulunmaktadır. Kaldı ki alanında yüksek lisans eğitimi almayan birinin uzman olarak değerlendirilmesi düşünülemez.

Bu açıklamalar doğrultusunda, uzman olarak değerlendirilemeyecek RAM’ larda görev yapan Özel Eğitim Öğretmenlerinin, ya çalışma saatleri okullardaki Özel Eğitim Öğretmenleri ile eşit hale getirilmeli ya da fazla çalışma süreleri ücretlendirilmelidir.

RAM’larda çalışan Özel Eğitim Öğretmenlerinin maruz kaldığı eşitsizlik bununla da sınırlı değildir. Eşitsizliğin diğer boyutu RAM’larda, Rehber Öğretmenler ile Özel Eğitim öğretmenlerinin çalışma saatleri aynı olduğu halde, farklı ücretler alıyor olmalarıdır. RAM’da görevli Rehber Öğretmen haftada 18 saat ek ders ücreti alırken, Özel Eğitim Öğretmeni haftada 15 saat ek ders ücreti almaktadır. Dolayısıyla bu uygulama da ülkemizin taraf olduğu ‘eşit işe, eşit ücret’ hükümlerinin yer aldığı İLO sözleşmesine aykırıdır.

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

Neticede Özel Eğitim Hizmetleri yönetmeliğindeki çelişkiler ve eksiklikler giderilmeli, RAM’larda çalışan Özel Eğitim Öğretmenlerinin yıllardır dile getirdiği çalışma saatleri ve ücretleri ile ilgili adaletsizlik ortadan kaldırılmalıdır. Zira yapılması gereken düzenlemeler ülkemiz RAM’larında çalışan Özel Eğitim Öğretmenleri sayısı düşünüldüğünde, Maliye Bakanlığına külfet getirmeyecektir.

Kaynak: http://www.memurburda.com/egitim/ramlarda-ozel-egitim-ogretmeni-olmak-h532.html

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Kullanıcı Görüşleri...
Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.