21-11-2015 |

Engelli Seyirciler İçin 'Engelsiz Film' Keyfi

Sesli Betimleme Derneğinin hayata geçirdiği proje ile işitme ve görme engelliler, sesli betimleme ve konuşmaların işaret dili ile aktarılması sayesinde sorunsuz sinema keyfi yaşıyor.

Sesli Betimleme Derneğince (SE-BE-DER) işitme ve görme engellilerin sinema keyfinden mahrum kalmaması için proje yürütülüyor. Proje ile filmler üzerinde görsel ve efektlerin bu kişiler tarafından kolayca anlaşılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılıyor.

Sesli Betimleme Derneğinin projesi ile görme ve işitme engellilerin de sosyal hayata dahil olması ve sinema keyfi yaşaması hedefleniyor. Film üzerinde yapılan düzenlemeler ile görme engellilerin konuyu daha iyi anlamasını sağlayacak "Ağzı açık biçimde başını salladı", "Sessizce merdivenlerden indi", "Gözlerinden yaşlar akıyordu" gibi betimlemeler ekleniyor. İşitme engeliler için ise işaret dili yerleştiriliyor.

Proje hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri ve Dernek Başkanı Kenan Önalan, herkesin sunulan bilgiye eşit ve benzer olanakları kullanarak zahmetsizce erişebilmesinin hak ve özgürlük olduğuna dikkati çekti.

Sinema, tiyatro gibi sanatsal aktivitelerden yararlanabilmenin de bu haklar içinde yer aldığını belirten Önalan, görme ve işitme engellilerin bu tür sosyal aktivitelerde sıkıntılar yaşadığını ifade etti.

"Filmler engelsiz hale getiriliyor"

Bu sıkıntıları çözebilmek amacıyla yola çıktıklarını ve 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi ile sesli betimleme çalışmalarına başladıklarını anlatan Önalan, ilk çalışmanın "Çarpışma" isimli filme yapıldığını söyledi. Önalan, 2011 yılından itibaren de filmlere sesli betimlemenin yanı sıra işitme engelliler için alt yazı ve işaret dili yerleştirdiklerini belirtti.

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

Önalan, bugüne kadar 450 film ve binin üzerinde dizinin bu teknikle hazırlandığını dile getirerek çalışma yürütülürken ilk aşamada filmin belirlendiğini, ikinci aşamada alt yazı hazırlandığını, sesli betimleme ve işaret dili yerleştirildiğini, daha sonra da montaj ve son kontrollerin gerçekleştirildiğini söyledi.

ANKARA - YEŞİM SERT KARAASLAN

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/yasam/engelli-seyirciler-icin-engelsiz-film-keyfi/476746

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
İş Arayanlar

iş arayan 635 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Canan Ö.
Uzman Öğretici

Bugün

Mahbub Ö.
Eğitim Uzmanı

Dün

Fatma Z. Y.
Psikolog

Bugün

Beyza C.
Çocuk Gelişimcisi

Dün

Canan A.
Psikolog