09-12-2016 |

Engelli İnsan Yoktur İcat Edilmemiş Teknoloji Vardır

Engelli İnsan Yoktur İcat Edilmemiş Teknoloji VardırBİR dağcılık kazası sonucunda bacaklarını kaybettikten sonra kendine protez bacak yaparak yeniden yürümeye başlayan MIT Media Lab Biyomekatronik Grubu Yöneticisi Hugh Herr, Türkiye İnovasyon Haftası’nda konuşan isimler arasında yer aldı. ‘Biyonik adam’ olarak da bilinen Hugh Herr, “Engelli insan yoktur, icat edilmemiş teknoloji vardır” dedi.

Herr, “Kazayı geçirdiğimde protezler vardı, ama başarılı değildi. Benim ve diğer insanların ihtiyaçlarından yola çıkarak Extreme Bionics isimli merkezi kurdum. Vücuda nasıl ek hücreler yaratabiliriz, beynin fonksiyonlarını nasıl eksik uzuvlarla beraber çalıştırabiliriz konularını incelemeye başladım. Beyin bizim duygu ve düşüncelerimizi koordine ediyor. Aslında beyni çok komplex kılan farklı türden hücrelerin birbiriyle iletişim halinde olmasıdır. Şu anda Bionnex isimli biyonik bacakları ürettik. Beyin hücrelerinin matematiğini tam olarak kurgulayamadık ama sorunlar üzerinde çalışmaya devam ediyoruz” bilgilerini verdi.

Herr, geliştirdikleri yöntemle kontrol altına alınmak istenen kasa özel bir virüs enjekte ettiklerini belirterek, “Işığa duyarlı bir yöntemin sinir sistemine ulaşabildiğini anladık. Sıcak bir tencereye elinizi soktuğunuzda 15 milisaniye içinde elinizi çıkarırsınız. Biz de sinir hücreleri arasındaki iletişimi hızlı bir şekilde kurgulamanın yolunu bulduk. Her bacağın içerisinde minik bilgisayarlar ve 12 sensör var” diye konuştu.

60 MİLYON DOLAR YATIRIM

Geliştirdikleri Bionnex biyonik uzuvlar için 60 milyon dolarlık yatırım yapıldığını anlatan Herr, “Şu anda her bir bacak sensörleri ve arayüzleriyle beraber 50 bin dolara satılıyor ama gelecekte çok daha erişilebilir fiyatlarla sunulacağını düşünüyorum” dedi. İnsanlığın zaman içinde daha verimli uzuvları satın alarak kullanabileceğini anlatan Herr, sözlerine şu şekilde devam etti: “İnsanlığın 100 yıl sonra neye benzeyeceğini tahmin edemiyorum. Sanırım 50 veya 100 yıl sonra insanlar şu anda göründüğü gibi görünmeyecekler. Bacaklarım kesilince, artık topal kalacaksın dediler. Ben 12 ay sonra çok yüksek dağlara tırmanmaya devam ettim. Bazılarımız farklı olmak için doğmuştur. Toplumda çok dar düşüncelere sahibiz, yapamazsın, kadın şöyle olmak zorundadır, bir insan bunları yapmamalıdır gibi kanılar vardır ama ben artık bu kuralları çiğneyebileceğimize inanıyorum. Bence gitmemiz gereken yön de orası. Dünyada birçok rahatsızlık teknoloji eksikliğinden dolayı sorunlara yol açıyor. Teknoloji sayesinde tamamen özgürüm. Gözlük göz sorunlarını çözdü. Yarın öbür gün başka organ ve uzuvlar için de iyileşme mümkün olacaktır.”

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
İş Arayanlar

iş arayan 623 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

2 gün önce

Hümeyra L.
Sekreter

2 gün önce

Bilal B.
Okul Müdürü

Bugün

Ayşe A.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni

Dün

Neşe A.
Psikolog

Dün

Melike N. D.
Uzman Öğretici