09-10-2014 |

Dünyada 284 Milyon Görme Engelli Var

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre 284 milyon görme engelli insan var

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tahminlerine göre dünyada 284 milyon kişinin görme özürlü olduğunu ve kişilerdeki körlüğün yüzde 80′inin tedavi edilebilir, önlenebilir nedenlerden kaynaklandığını söyledi.

Dünya Görme Günü nedeniyle açıklama yapan Özkırış, göz sağlığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini ve ülkemizde de göz hastalıklarının önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı.

Başkasının göz yaşını silmeyin!

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, yaptığı açıklamada şunları söyledi; ”Düzenli olarak yapılan kontrollerle birçok göz hastalığı önlenebilmekte veya durdurulabilmektedir. Basit bir görme testi ve gözlükle, kırma kusurlarından dolayı işlevsel olarak kör olan bu kişilerin çoğunun görüşü yeniden kazandırılabilir. Hiçbir şikayeti olmasa da bebeklere doğumdan hemen sonra, 3 yaşına kadar düzenli göz muayenesi yaptırmak gerekir. Böylece ileride oluşabilecek görme kusurlarına karşı iş işten geçmeden önlem alınmış olabilir.”

Prof. Dr. Abdullah Özkırış, yetişkinlerde körlüğe yol açabilecek sebepleri şöyle sıraladı: Diabet (şeker hastalığı). glokom (göz tansiyonu). katarakt. Sarı nokta hastalığı.

"Şeker hastalığında görme merkezinin kanama ve ödem ile etkilenmesi nedeniyle hastanın görmesi giderek azalır." diyen Prof. Dr. Özkırış, "Şeker hastalığının iyi kontrol edilmesi, bu sürecin oluşması veya ilerlemesi üzerinde etkilidir. Bu nedenle şeker hastalarının 6 ayda bir düzenli olarak göz kontrolü yaptırması çok önemlidir. Glokom (göz tansiyonu) sinsi başlayan ve yavaş gelişen bir hastalıktır. Genellikle belirti vermez ve hissedilmez. Tedavi uygulanmadığı durumlarda, görme siniri bozulmaya ve görme alanı daralmaya başlar. Görme siniri tamamen harap olduğunda ise körlük oluşur ve geriye dönüşü yoktur. Bu nedenle herkesin şikayeti olmasa da yılda bir rutin göz kontrolü yaptırması gerekir. Katarakt, göz merceğinin saydamlığını kaybetmesidir. Tedavisi cerrahidir. Ameliyatta daha başarılı sonuç elde etmek için erken teşhis oldukça önemlidir." dedi.

Performans Takip Formu (PKT) eğitmenleriniz internet üzerinden girsin, siz sadece çıktıları alın.

Haberin devamı için kaynak linkine tıklayınız.

Kaynak: http://www.haberturk.com

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İş Arayanlar

iş arayan 633 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Dün

Gökhan G.
Psikolog

Dün

Bahtisen E.
Fizyoterapist

Dün

Melike N. D.
Uzman Öğretici

Dün

İrem E.
Eğitim Koordinatörü

Dün

Fatma Z. Y.
Psikolog

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.