12-09-2014 |

Çocuğum Engelli ve Hangi Okula Göndermeliyim?

2014 -2015 okul sezonunun açılmasıyla birlikte aileleri mutlu bir heyecan sarmış durumda.

Yeni okula başlayacak çocukların okula adaptasyonu,ailelerinden ayrılıp bir birey olma yolunda ilk adımı atmaları ve sosyalleşme telaşı ailelerde bir kaygılanma ve korku hissi yaratmaktadır. Sağlıklı çocukların yaşadığı bu duyguyu farklı bir şekilde fiziksel veya zihinsel özürü olan çocuklar da yaşamaktadır.

Doğumsal engeli veya genetik bir hastalığı olan çocuklarımız için oluşturulmuş alt sınıf okulları ve rehabiltasyon merkezlerinde verilen eğitimler neticesinde amaç çocuklarımızın  sahip olduğu özürü biraz daha hafifletmek ve kendilerini ayrı bir birey olarak hissettirebilecek duygulara ve bilgilere sahip olmalarını sağlamaktır. Şu anki eğitim sistemimizde öğretmenlerin ve ailenin de desteğiyle birlikte çocuklar hem kendi ihtiyaçlarını görebilecek düzeye getirilmeye çalışılıyor hem de engeli olmayan   çocukların aldığı bilgi dağarcığı oluşturulmaya çalışılıyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesinden, Yard. Doç. Dr. Banu Yazıcı engelliler ve eğitim dünyasına dair önerilerde bulundu.

Down Sendromlu çocuğum ve ben

Down Sendromu en sık zeka geriliği görülen genetik bir hastalıktır.

Eğitim doğumdan başlar,öncelikle çocuğun gerilediği fonksiyonlara göre eğitim verilmektedir. Genellikle öncelikle fizik tedavi ve rehabiltasyon eğitimleri ile başlar sonrasında çocuğun bilgi ve becerileri üzerine eğitim verilerek gelişmesine destek olunur.

Aile ve öğretmenlerinin desteği ile ilkokul düzeyine kadar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyeye getirilir. Ardından anaokuluna başlanır ve beraberinde rehabilatasyon merkezlerinde bireysel ve konuşma terapilerine devam edilir.

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

Sosyalleşme ve özgüvenin önemi

Anaokulu ve ilkokulda kaynaştırma programlarına alınabilir, bu sayede çocuk hem kendi problemleri olan çocuklarla hem de diğer sosyal çevreyle tanışmış olur.Bu gelişme Down Sendromlu çocuğun kendine olan  öz güvenini kazanmasına hem de dışarıda görebileceği hayatta kendi yolunu çizmesine belki de öncü bir davranış  olacaktır.Bu dönemde anne ve babalara verebileceğimiz öneri çocukların okul ortamına önceden hazırlanmak önemlidir.

Önceden çocuğa okula niye gittiği , okulda neler yapacağı, okuldaki arkadaşlarıyla nasıl anlaşabileceği ,öğretmenlerinin onun eğitimi için orada olduğu anlatılabilir. Örneğin aileler ders programına göre önceden çocukla pratik yapabilirler ve sonrasında da okulda yaptıklarını tekrar edebilirler. Hatta okulun ilk haftasında çocuğa destek olmak çocuğu kaynaştırmak amacıyla birlikte derse girebilirler. Daima anne ve babalar öğretmenle iletişim halinde olmalılar.

Spina bifida-açık omurga hastalığı- olan çocuğum okul yaşına geldi…

Aynı şekilde spina bifida(açık omurga hastalığı) veya bunun gibi sinirsel ve fiziksel engelli çocuklarımızın engeli yüzünden eğitimi aksatılmamalıdır. Bu çocuklarımızın genellikle bel altındaki uzuvlarında fonksiyon bozukluğu olsa bile zihinsel açıdan bir problem çekmemektedirler. Hatta diğer uzuvlarının fonksiyonunu arttırma  eğilimi daha sık görülmektedir. Dolayısıyla yine aynı mantıkla anne-baba-öğretmen-çocuk iletişimi çok önemlidir. Unutmayın ki, çocukların fiziksel ortamını sağladıktan sonra eğitim almasında asla herhangi bir problem yoktur ve bu çocuklarımız için fiziki şartları düzeltmek çocukların eğitimini tamamlamasına yardımcı olmak insani ve sosyal bir görevdir.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

Yrd.Doç.Dr. Banu YAZICI

 

Hastane    :    Şişli Florence Nightingale Hastanesi

 

Tıbbi Birim    :    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Kaynak: http://www.gazetevatan.com/cocugum-engelli-ve-hangi-okula-gondermeliyim--677326-egitim/

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın