28-04-2008 |

İş ve Uğraşı Terapisi (Ergoterapi) Nedir?

Bütün dünyada hem klinik uygulamanın önemli bir parçası olan hem de toplumsal boyutu bulunan “Occupational Therapy” (İş ve Uğraşı Terapi) alanında maalesef  ülkemiz çok geride kalmış bulunmaktadır. “Occupational Therapist Association of Bangladesh” bile mevcut iken “Occupational Therapist Association of Turkey’nın henüz adı yoktur ve ülkemiz bu alanda yetişmiş yeterli insan gücüne sahip değildir. Halen ülkemizde bu alanda çalışan birkaç kişide Türkiye dışında yetişmişlerdir. Onlar gibi elemanları yetiştirecek bir okul ülkemizde henüz mevcut değildir. (1)

 Türkiye’de, WFOT (World Federation of Occupational Therapists) tarafında kabul edilen  İş ve Uğraşı Terapisti ünvanına sahip olabilmek için, ilk olarak fizyoterapist olmak gerekmektedir. Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde, yüksek lisans olarak,  İş ve Uğraşı Terapisti ünvanı verilmektedir.

Türkiye’de İş ve Uğraşı Terapisti, çoğu zaman Fizyoterapist, Özel eğitimci vs olarak adlandırılıyor fakat İş ve Uğraşı Terapisi bu mesleklerden tamamen bağımsız ve ayrı bir daldır.

Gelişmiş ülkelerde İş ve Uğraşı Terapistlik mesleğinin eğitim süresi ortalama 4 yıldır. İş ve Uğraşı Terapisi ve Fizyoterapi eğitimi aynı yüksek okullarda verilmektedir. Kısacası kardeş meslek olarak adlandırmaktadır.

Peki “İş ve Uğraşı Terapi” nedir?

“Hastanın patolojisini azaltmak, sağlığını sürdürmek, adaptasyon ve verimliliğini sağlamak için, seçilmiş işlerde fonksiyonlarını düzenlemek, güçlendirmek ve performansını arttırmak sanatıdır. Bir diğer anlatımla, herhangi bir hastalık, kaza, doğumsal sakatlık veya yaşlanma sonucu mental, sosyal veya fiziksel yeteneklerde oluşan bozukları iyileştirmek, mevcut yetenekleri geliştirmek, ortaya çıkartmak, kişinin bu yeteneklerini günlük hayatında kullanabilmesini öğretmek için uygulanan amaca yönelik hareketlerdir.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

Tarihçesi 1.Dünya savaşına uzanan bu tedavi yaklaşımı, rehabilitasyonun önemli bir bölümünü oluşturur ve ekip içinde yer alan İş ve Uğraşı Terapisti tarafından yapılır. Fonksiyonel olarak yetersiz olan kişilerin, mümkün olduğunca toplum hayatına katılması ve bağımsız olması, hastanın kendisi ve toplum için çok önemlidir. İş ve Uğraşı Terapisi trafik kazaları, iş kazalarının giderek arttığı ve çok genç yaştaki sakatların toplumdaki oranlarının hızla yükseldiği günümüz sanayi toplumlarında önemli bir dal olarak gelişimini sürdürmektedir”.(2) 

İş ve Uğraşı Terapisti nerelerde çalışır?

Hastaneler

Sağlık merkezleri

Geriatri merkezleri

Rehabilitasyon merkezleri

Özel kurumları

Sosyal aktivite merkezleri

Hastanın kendi evi ve iş yeri

Halk sağlığı ve iş sağlığı

Özel okullar

Şirketler (ergonomi).

Diğer….(1)

 

İş ve Uğraşı Terapisin geniş bir uygulama alanı vardır. Örneğin:

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında

Nöroloji

Ortopedi

Romatoloji

Çocuk ve adolesan psikiyatrisi

Erişkin psikiyatrisi

Neuropsikiyatri

Pediyatri

Pedagoji

Geriatri

Ergonomi

Diğer…..(1)

 

Örneğin Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında İş ve Uğraşı Terapisinde tedavinin esasları şu şekilde özetlenebilir;

1. Hastanın ve fonksiyonlarının değerlendirilmesi:

Hastanın sensorimotor durumu ve performansı, idrak, günlük yaşam aktivitelerine katılımı ve bu konulardaki başarısı değerlendirilmelidir. Hastanın ulaşması istenilen düzey planlanırken, kas güçleri, eklem hareket açıklıkları, denge ve koordinasyonu, istenilen hareketi anlayıp anlamadığı ayrıntılı olarak bilinmelidir.

2. Fonksiyonel uğraşı tedavisi:

Hastanın bedensel fonksiyonlarının düzeltilmesi, (Kas kuvveti ve kontrolunun geliştirilmesi, eklem hareket açıklığının korunması veya arttırılması, göz-el koordinasyonun düzenlenmesi, çalışma toleransının ve dayanıklılığın arttırılması, deformitelerin önlemesi, el becerilerinin geliştirilmesi) sensorimotor ve algılama bozukluklarının düzeltilmesi, ortez-protez seçimi ve kullanımının öğretilmesini içerir.

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

3. Mesleki aktivitelerin hazırlanması:

Hastanın hastalığı sonrası fonksiyonel durumu, hastalık öncesi işini sürdürmesine izin verecek düzeyde ise hastanın en kısa sürede işine ve aktif hayata dönmesi desteklenir. Gerekirse, çalışma ortamında belirli değişiklikler yapılarak iş, hastaya uydurulur. Ancak mesleği, özürü ile sürdüremeyeceği bir iş ise, (Ör: Bir postacının hemipleji geçirmesi veya ampute olması gibi) kişinin mevcut fonksiyonel potansiyeli ve daha önceki yeteneklerine göre yeni bir iş öğretilerek üretkenlik sağlanır. (Ör.: Böyle bir hemiplejinin danışma görevlisi olması mümkündür.)

4. Destekleyici Tedavi:

Sosyal yaşama uyum. Sosyal beceri eğitimi vs.

5. Ev işlerine hazırlık ve evin modifikasyonu:

Özürlülerin evlerinin giriş katında olması ve zeminin tekerlikli sandalyenin rahatça gireceği eğime ve kapıların bu genişliğe sahip olması gerekir. Merdivenler 15 cm.’den daha fazla yüksek olmamalıdır, rampaların eğiminin 5 dereceyi aşmaması gerekir. Oda kapılarının genişliğin 90 cm.’nin altında olmaması önerilir. Odaların zeminleri cilalanmamalıdır, kayabilecek halı, kilim gibi kaplama malzemeleri kaldırılmalıdır. Duvarlar, düz ve silinebilir boya ile boyanmalı,  pencereler kanatlı ve kolay açılabilir olmalıdır. Elektrik düğmeleri 90 cm.’den daha yüksek , prizler zeminden 60 cm.’den daha aşağıda olmamalıdır. Banyo ve küvetlerde tutunma barları bulunmalı, zemin suyun birikimini engelleyecek şekilde eğimli olmalı, küvetin etrafı tekerlikli sandalyenin yaklaşabileceği kadar açık olmalıdır.

6. Ev programı ve kontrol:

Hastanın tedavisi rehabilitasyon merkezine yatırılması ile başlar, taburcu olduktan sonra ev programı ile devam eder. Taburcu olmadan önce hastanın kalacağı ev değerlendirilmeli, sorunlar saptanmalı, düzenlemeler yapılmalı, tedavi programı hastanın uygulayabileceği kadar basit olmalıdır. Taburcu olduktan sonra düzenli kontrollerle gelişme izlenmeli, yeni ortaya çıkan problemlere göre tedavi modifiye edilmelidir. (2)  

Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.

Genel olarak bir İş ve Uğraşı Terapisti nasıl çalışır?

Hangi alan olursa olsun bir İş ve Uğraşı Terapisti aşağadaki yöntemleri kullanarak girişimde bulunmaktadır.

Değerlendirme (Assesment)

Planlama (Planning)

Girişim (İntervention)

İşbirliği (Cooperation) (1)

  

İş ve Uğraşı Terapisi kompleks bir sağlık dalıdır. İş ve Uğraşı Terapisini tanımlayabilen anahtar kelime ise rehabilitasyondur. Bir İş ve Uğraşı Terapistinin tedavideki amaçı,  hastanın günlük hayata tam olarak iştirak edebilmesini sağlamaktır. Bu amacı hastanın hayata iştirak yeteneklerini artırmak ve bunun için gerekli çevresel düzenlemeleri yapmak suretiyle başarır.

Kaynak:
1. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, 2005.
2. Prof.Dr. Nurten Eskiyurt, Doc.Dr. Ayşegül Ketenci. İş ve Uğraşı Tedavisi (Occupational Therapy). Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, İstanbul Tıp Fakültesi Temel ve Klinik Bilimler Ders Kitapları, Nobel Tıp Kitabevleri, 2000.

Yorumlar (7)

[ Üyelere Özel ] 18-11-2011 15:13:53

http://www.ergoterapi.net/

[ Üyelere Özel ] 09-10-2010 21:05:35

merhaba ben ek yerleştirmeler için terch yapcam yeni bir bölüm olduğu için ergoterapi bölümü kararsız kaldım normalde fizik tedavi ve rehabilitsayon istiyordum ararken dikkatimi çekti hacettepe ergoterapi bölümünü bitirirsem fizyoterapist olarak çalışabiliyor muyum iş alanları nedir bu bölüm fizik tedaviden daha üst bi bölüm müdür acil cevaplarsanız sevinirim.

[ Üyelere Özel ] 10-10-2010 18:48:20

bnmde aynı konudan sorularım var .. :( bnde ek yerlestmelerde gordum bu bolmumu arastrdım ama yeterı kadr bılgı sahıbı olmadım bu konuda.. bunun turkıyede calısma alnları nasıldır ? bolumden cıkınca konum ne olurr ? bu sorulara yanıt bulmadım yardımcı olursanız sevnırım cunku yrn ek yerlestmelerın sonn gunu :( .

[ Üyelere Özel ] 23-04-2010 04:02:21

Merhaba Arakdaşım... Seni Bilgilendirmek İsterim... Sofya Tıp Fakültesinde Rahatlıkla Ergo Terapi Okuyabilirsin Şuan Burda Öğrenciyim Ve %10000 Sınavsız Denkliği Vardır Çünkü Önümüzdeki 40 yıl boyunca ergoterapi ve fiziktedavi açığı bulunmaktadır... tr de ergoterapi bölümü 1 yada 2 senedir açıldı ve yeterince okuyanı yok meslektaşımız olmayı seçerek en doğrusunu yaparsın ! düşüncen varsa seni bilgilendirebilirim... görüşmek dileğiyle

[ Üyelere Özel ] 28-09-2009 16:45:22

merhabalar..sofia tıp üniversitesinin tıp rehabilitasyonu ve ergoterapi bölümünde okumaktayım.benim denklğim fizyoterapist olarak mı yoksa ergoterapist olarak mı çıkar.eğer bir bilginiz varsa ve beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum çok teşekkürler...

[ Üyelere Özel ] 21-10-2009 11:11:14

merhabalar.cevabiniz icin cok tesekkur ederim.ancak ben sadece ergoterapi okumuyorum fizik tedavi ve rahbilitasyon,ergoterapi okuyorum.(ikisi birlikte okunan bir bolum)ikisini bir arada okuyorum.ve bir arkadasim uzun suredir denklik bekliyor.bu sekilde fizyoterapist olabilirmiyim bunu merak etmistim.ilginiz icin cok tesekkur ederim iyi calismalar....

[ Üyelere Özel ] 20-10-2009 16:48:43

Merhabalar,
eğer ergoterapi bölümünde okuyorsanız, iş ve uğraşı terapi denkliği alıyorsunuz, yanı ergoterapi denkliği alıyorsunuz.
YÖK tarafından artık ergoterapistlere denklik verilmektedir.

[ Üyelere Özel ] 15-06-2009 00:30:58

merhaba.yazınız için teşekkür ederim öncelikle.benim merak ettiğim şu; bulgaristan sofya tıp üniversitesinde bu bölümü okumak istiyorum ama türkiye'de bu bölüm olmadığından dolayı denkliğini alabilecekmiyim daha sonra diye şüphelerim var.birde acaba fizyoterapist olarak çalışabiliyormuyum burada cevap yazarsanız çok sevinirim.benim için çok önemli şimdiden teşekkür ederim.

[ Üyelere Özel ] 23-04-2010 04:06:45

Merhaba Aylin Hanım... Türkiyede Ergoterapi Bölümü Daha 1 yada 2 senedir açıldı ve Tr den Hiç bir Şekilde Mezun Yok Ve Önümüzde ki 40 boyunca Dünya Genelinde Açığı Olan Bir Meslek Sofya Tıp Üniversitesi Mezunları 1 ay içerisinde YÖK den denkliklerini alabiliyorlar Bende Sofya Tıp fakültesinde ergoterapi öğrencisiyim aydınlatabildiysem sevindim ...

[ Üyelere Özel ] 24-06-2009 12:02:44

Merhaba Aylin hanım,
Türkiyede YÖK tarafından ilk Ergoterapi (İş ve Uğraşı Terapi) denkliği alan benim. Ben denkliğimi aldığımda, işlem süresi biraz uzun sürdü, cünkü başka örneği yoktu. Fakat benden sonraki ergoterapistlerde okadar uzun sürmeyeceğini söylemişlerdi. Yani sorun olmadan YÖK tarafından ergoterapi denkliğini alabilirsin. İstersen kendinde YÖK

[ Üyelere Özel ] 24-06-2009 12:01:36

Merhaba Aylin hanım,
Türkiyede YÖK tarafından ilk Ergoterapi (İş ve Uğraşı Terapi) denkliği alan benim. Ben denkliğimi aldığımda, işlem süresi biraz uzun sürdü, cünkü başka örneği yoktu. Fakat benden sonraki ergoterapistlerde okadar uzun sürmeyeceğini söylemişlerdi. Yani sorun olmadan YÖK tarafından ergoterapi denkliğini alabilirsin. İstersen kendinde YÖK

[ Üyelere Özel ] 02-09-2008 13:31:46

Merhabalar Fatma, makalemde yazdığım gibi malesef iş ve uğraşı terapisi (ergoterapi) Türkiyede çok geride kalmış. Ben kendimde bu mesleği Danimarkada okudum.

Makaleye gelince kaynak olarak, Prof.Dr. Nurten Eskiyurt, Doc.Dr. Ayşegül Ketenci. İş ve Uğraşı Tedavisi (Occupational Therapy). Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon ders kitabını kullandım. Ne mutlu'ki artık türkçe İş ve uğraşı terapi alanında baya bir kaynak mevcut.

Türkiyeye gelip ve çalışmaktan bahsettin, bence kesinlikle pişman olmazsın. Özellikle fizyoterapistlerle ve hekimlerle çok verimli ve kaliteli bir işbirliği var.

[ Üyelere Özel ] 24-08-2008 19:11:08

Merhaba Nimet Altiok, cok tskler yaziniz cok iyi, bana cok yardimci oldu.saol´un. su an bu diplom-ergoterapie okuyorum,ama hic bir yerde bu meslegin türkce anlatildigni görmedim/okumadim.

Su an almanyada okuyorum, trükiyede calismak istiyorum..bu yaziyi kendiniz mi yazdiniz veya bir yerden mi buldunuz, bana yardimci olursaniz sevinirim...

saygilarimla

[ Üyelere Özel ] 04-05-2010 09:11:06

Merhabalar Fatma, ilk olarak mesajin için teşekkür ediyorum. Maalesef ergoterapi türkiyede cok geride kalmış bir alan. Yeni yeni bu alana çok merak sarılmaya başlandı,buda tabiki çok sevindirici bir durum.

Aslında bu yazıyı yazarken kaynaklarıda yazmıştım fakat bu sayfanın yeni formati ile silinmiş galiba. Türkiye ye gelip çalışmaktan bahsetiniz, öyle bir durumda bana yazabilirsin ve mümkün oldukça sana yardımcı olurum.

Sevgilerimle
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İş ve Uğraşı Terapisti

Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuzda çalışacak personele mi ihtiyacınız var?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

İş mi Arıyorsunuz?

İşinizden memnun değil, daha iyi bir iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.